«Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Γερμανία, απηχούν τις εθνικές θέσεις όλων των Ελλήνων τις οποίες στηρίζουμε. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μιλά με γρίφους, ξεκαθαρίζει τις εθνικές θέσεις», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει: «Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Η δήλωση του κ. Καμμένου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης του στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογο του Χριστόφορο Φωκαΐδη, στην οποία εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο υπουργοί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας πως προϋπόθεση για την επίλυση του είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής από τη Μεγαλόνησο.