Τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από χθες ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος στις 12 θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και στις 14:30 με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αύριο ο Αμπάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος θα του διαβιβάσει, σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή ψήφισμα της εθνικής αντιπροσωπείας, με το οποίο θα αναγνωρίζεται το παλαιστινιακό κράτος. Η έγκριση του ψηφίσματος έγινε από την ελληνική Βουλή, όχι από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Η Αθήνα πάντως διαμηνύει ότι η θέση μας στο Παλαιστινιακό είναι «θέση αρχής, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ισραήλ» και εκτιμά ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν θα δημιουργήσει προβλήματα συνεργασίας μας με το Τελ Αβίβ.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση με τον Αμπάς στη Ραμάλα είχε πει ότι η η Ελλάδα είναι «υπέρ της δημιουργίας του κράτους της Παλαιστίνης στο σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ο Αμπάς θα απευθυνθεί ομιλία από το βήμα της Βουλής και πριν αναχωρήσει θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο.