Το μεγαλύτερο στήριγμα της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, είναι η στήριξή της από την κοινωνία, είναι η στήριξή της σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις φέτος» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο Πρακτορείο fm.

Εμείς δεν επαναπαυόμαστε σε αυτή τη στήριξη, εμείς θέλουμε καθημερινά να ανανεώνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση και θέλουμε καθημερινά να κρινόμαστε από την κοινωνία, να διορθωνόμαστε, να διορθώνουμε τις ατέλειες και τα λάθη, ακόμη και τις αστοχίες μας» επισήμανε η κ Σβίγκου, εκτιμώντας, ότι «στο βαθμό που τα κάνουμε αυτά, θεωρώ ότι δεν έχουμε και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα πλειοψηφίας». Σημείωσε δε, ότι στο παρελθόν έπεσαν κυβερνήσεις, που είχαν πολύ μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από αυτή που έχει η κυβέρνηση σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «παλεύουμε για να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τα ελληνικά συμφέροντα», παραπέμποντας στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια όπου, όπως είπε, «οι δανειστές ξεκινούσαν από 0% προστασία των δανειστών και τελικά καταλήξαμε σε ένα 60% προστασίας των πολιτών, που δε μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια».

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέτεις και εσύ τις δικές σου διεκδικήσεις απέναντι στους δανειστές. Όσοι από τους δανειστές είχαν συνηθίσει σε μία κυβέρνηση να δέχεται αμαχητί, χωρίς να λέει τίποτα, αυτά τα οποία της προβάλλουν ως απαιτήσεις τους, έχουν προφανώς διαψευσθεί και αυτό είναι κάτι με το οποίο θα μάθουν να ζουν για τα επόμενα χρόνια» είπε η κ Σβίγκου, προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μιας πολύ δύσκολης συμφωνίας, προσπαθούμε να βρούμε χώρο και για ανάπτυξη ενός παράλληλου προγράμματος και για ανάπτυξη μέτρων, που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, γιατί, αν εγκλωβιστούμε απλώς και μόνο στη διαχείριση του μνημονίου, δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά, για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και δεν θα μπορέσουμε τελικά να ξεφύγουμε και από αυτή τη μέγγενη της επιτροπείας».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ΑΕΠ της χώρας, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι τα στοιχεία για την ύφεση είναι καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ τα μέτρα που χρειάστηκε να εντάξει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό «ήταν λιγότερα, ήταν 5,7 δισ. ευρώ, αλλά ακόμη και σε αυτό τον ασφυκτικό δημοσιονομικό χώρο, μπορέσαμε να αυξήσουμε και κοινωνικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία».