Το πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπυλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για την υποδειγματική συνεργασία των τριών χωρών και πρόσθεσε ότι αφορά πολλά θέματα και ιδίως την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο στο σύνολο του, και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να διδαχθεί πολλά σε ότι αφορά της συνεργασία της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Υπογράμμισε δε, ότι «δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτε, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα που αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα».
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και στην Συρία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού το προσφυγικό και να αντιμετωπιστούν οι δολοφόνοι τρομοκράτες του ISIS.
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος και ο αιγυπτιακός λαός σε όλους τους τομείς, ιδίως όμως στην οικονομία και υπογράμμισε ότι η νέα Διώρυγα του Σουέζ είναι ένα έργο αντάξιο της ιστορίας του αιγυπτιακού λαού και υπογράμμισε ότι μαζί με τον Ανατολικό Λιμένα του Πορτ Σάιντ φέρνει την Αίγυπτο πιο κοντά στη Δύση και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή υπενθύμισε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος που ξεκινούν από την αρχαιότητα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα και υπογράμμισε τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.
Μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αιγυπτιακού λαού για την θέση που παίρνει πάντοτε η Ελλάδα, την υποστηρικτική στην Αίγυπτο και πρόσφατα στην επανάσταση που έγινε στις 30 Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο κ. Σίσι «η θέση σας είναι υποστηρικτική και ενισχυτική για τις αιγυπτιακές θέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Αιγύπτου και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα η συνεργασία όλων για την καταστολή της και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν αφορά πλέον μόνον την περιοχή που την «γέννησε» αλλά απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.