Το Ισραήλ δοκίμασε κάτω από άκρα μυστικότητα τους τρόπους με τους οποίους τα μαχητικά του μπορούν να αντιμετωπίσουν το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή και έχει τη δυνατότητα να να μειώσει την ικανότητα του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράν που το διαθέτουν.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που πωλήθηκε πριν από 18 χρόνια στην Κύπρο από την Ρωσία και τώρα είναι τοποθετημένο στο νησί της Κρήτης, ενεργοποιήθηκε κατά τις κοινές ασκήσεις της Ισραηλινής και την Ελληνικής αεροπορίας τον περασμένο Απρίλιο και Μαΐο, μετά από αίτημα των ΗΠΑ.
Η ενεργοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ να μπορούν να δοκιμάζουν ξανά και ξανά τον τρόπο με τον οποίο οι S-300 «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών, συλλέγοντας παράλληλα πληροφορίες για το πώς μπορούν να μπλοκάρουν, να τυφλώσουν ή να αποπροσανατολίσουν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.
Το Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ μοιράστηκε με τις ΗΠΑ τα δεδομένα.
Οι ελληνικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε χρήση του συστήματος S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο ή παρόμοιων ασκήσεων το 2012 και το 2010.
Το Ισραήλ ανησυχεί για το σχέδιο της Ρωσίας να προμηθεύσει S-300 το Ιράν.