«Σήμερα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα επαφής, επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι ο Καντάφι «έχει τελειώσει» από τη Λιβύη. Πρέπει να φύγει σύντομα και πρέπει να πιεστεί για να το κάνει», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Εγώ επεσήμανα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην είναι η διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία όμηρος του τι θα επιθυμήσει να κάνει ο Καντάφι. Ότι πρέπει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, είπε ο κ. Λαμπρινίδης προσθέτοντας ότι «δεύτερο μεγάλο σημείο συζήτησης, ήταν η χρηματοδότηση, αυτή τη στιγμή, του Μεταβατικού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά μία διαδικασία μετάβασης προς τη Δημοκρατία».
Αναλυτικά, είπε: «υπάρχουν σημαντικά νομικά ζητήματα όσον αφορά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία και τους λογαριασμούς κι αυτό το συζητήσαμε εκτενώς για να βρεθεί λύση.
Τρίτο μεγάλο θέμα είναι φυσικά η ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι απελπιστική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λιβύη. Στο θέμα αυτό η Ελλάδα έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και επανέλαβα τη διάθεσή μας η Κρήτη να λειτουργήσει ως κέντρο, τόσο συλλογής όσο και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Το τέταρτο σημαντικό σημείο και το τελευταίο έχει να κάνει με τη μετάβαση στη δημοκρατία. Εκεί τόνισα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αποκλειστεί κανείς από τη διαδικασία αυτή. Αυτό συμπεριλαμβάνει και ανθρώπους που είναι σήμερα στο καθεστώς στην Τρίπολη, όχι τον Καντάφι τον ίδιον, αλλά δεν μπορεί να έχουμε μία μετάβαση στη δημοκρατία όπου να αποκλείουμε κάποιους. Η Λιβύη είναι μία χώρα που θα μπορούσε, εάν δεν συμφωνήσουν όλοι, να σπάσει σε πολλά κομμάτια και πριν φτάσουμε στη δημοκρατία, να έχουμε σημαντική βία. Αυτό, έχουμε υποχρέωση ως διεθνής κοινότητα, να το αποφύγουμε.
Αλλά φυσικά, η μετάβαση στη δημοκρατία, τόνισα επίσης, είναι δουλειά του λαού της Λιβύης, δεν είναι δουλειά όλων των υπόλοιπων. Μπορούμε να στηρίξουμε, αλλά πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν πώς θα πάνε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλους».