Την συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξήρε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Έλληνας υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, ενώ από την πλευρά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας υπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ίμβρο.
Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών έθεσε την προσφορά της Κρήτης για τη συγκέντρωση και τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λιβύη κατά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Λαμπρινίδης μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, τόνισε ότι η δημιουργία του νέου πολιτικού καθεστώτος δε θα πρέπει να περιμένει την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά πρέπει να προωθείται παράλληλα με τις διαδικασίες λύσης της κρίσης στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε στο μεγάλο, όπως είπε, θέμα που είναι η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λιβύη.
«Είναι απελπιστική η κατάσταση» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «στο θέμα αυτό η Ελλάδα έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επανέλαβα τη διάθεσή μας η Κρήτη να λειτουργήσει ως κέντρο, τόσο συλλογής όσο και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».
Αναφερόμενος στη μετάβαση της χώρας προς την Δημοκρατία ο κ. Λαμπρινιδης τόνισε «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αποκλειστεί κανείς από τη διαδικασία αυτή. Αυτό συμπεριλαμβάνει και ανθρώπους που είναι σήμερα στο καθεστώς στην Τρίπολη, όχι τον Καντάφι τον ίδιο, αλλά δεν μπορεί να έχουμε μία μετάβαση στη δημοκρατία όπου να αποκλείουμε κάποιους. Η Λιβύη είναι μία χώρα που θα μπορούσε, εάν δεν συμφωνήσουν όλοι, να σπάσει σε πολλά κομμάτια και πριν φτάσουμε στη δημοκρατία, να έχουμε σημαντική βία. Αυτό, έχουμε υποχρέωση ως διεθνής κοινότητα, να το αποφύγουμε».
«Μπορούμε να στηρίξουμε την πορεία προς την Δημοκρατία, αλλά πρέπει οι ίδιοι οι Λίβυοι να αποφασίσουν πώς θα πάνε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλους», κατέληξε ο υπουργός.
Ο κ. Λαμπρινίδης, μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι συνεχίζεται η προετοιμασία της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε την ελπίδα του να επαναλειτουργήσει σύντομα η Εκκλησιαστική Σχολή στην Χάλκη.