«Έχουμε προαναγγείλει την μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικότερα στο κομμάτι των εξετάσεων. Μελετάμε την αλλαγή του συστήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς. Δεν θα υπάρξει ο παραμικρός αιφνιδιασμός. Δεν πρόκειται να γίνει αύριο, αλλά είναι θέμα μελέτης και για αυτό έχουμε εξαγγείλει δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό διάλογο, όπου θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς, όπως οι πολίτες και ίδιος ο εκπαιδευτικός» ανέφερε ο  υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στα πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας, σημείωσε πως: «τα πανεπιστήμια και εφέτος υφίστανται τις μεγαλύτερες περικοπές. Επιλέξαμε να στηρίξουμε την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προσπαθούμε να τονώσουμε λίγο την χρηματοδότηση μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων» και συμπλήρωσε: «Δεν τίθεται θέμα να μπει χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια. Αυτό θα ήταν η εύκολη λύση. Δεν πρόκειται να πάμε σε μια  ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης αποκάλυψε πως έχει ήδη δρομολογηθεί η ψηφιακή κάρτα του φοιτητή η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους για να υπάρχει μέριμνα για την σίτιση με βάση της πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση υπολογισμούς που γίνονται στο «πόδι» και σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα, ενώ ανάλογη κίνηση θα γίνει και για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.