«Τα κενά στα σχολεία είναι λιγότερα από τις 6000 θέσεις. Δεν λείπει κανένας δάσκαλος. Δεν υπάρχουν κενά στις βασικές ειδικότητες. Υπάρχουν λίγα κενά σε δευτερεύουσες θέσεις για τα οποία γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν» τόνισε ο  υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είμαστε και εμείς με τους γονείς, τους μαθητές, και τους δασκάλους. Δεν είναι σημερινό αυτό το πρόβλημα. Έχει δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία εξαιτίας κυρίως των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Θα προσλάβουμε περισσότερους από 22.000 αναπληρωτές για να δώσουμε μια προσωρινή λύση. Δεσμευόμαστε πως ανάλογα με το πώς θα πάνε τα δημοσιονομικά της χώρας του χρόνου θα γίνουν προσλήψεις. Σχολείο χωρίς μόνιμη σχέση δασκάλου – μαθητή δεν μπορεί να υπάρξει» ανάφερε ο κ. Φιλης και πρόσθεσε: «Και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Από το 2009 μέχρι το 2015 υπάρχει μια μείωση κατά 35% στις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση. Οι μαθητές σήμερα δεν διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης αλλά κατά των προβλημάτων που δημιούργησαν άλλοι. Είμασταν μαζί τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε τα προβλήματα. Η κοινωνία θα πρέπει να εμπιστευθεί το δημόσιο σχολείο γιατί αν συνεχιστεί η απαξίωσή του θα είναι πλήγμα για τη νέα γενιά αλλά και την ίδια την δημοκρατία. Το δημόσιο σχολείο είναι θεμέλιο της δημοκρατίας».

Σε ότι αφορά το θέμα με τις αποσπάσεις, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως: «υπάρχουν περίπου 4000 εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αποσπασμένοι εκτός σχολικών αιθουσών και αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα μειωθούν δραστικότατα. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Μαΐου και αυτό για να μην διαταραχθεί τώρα η κοινωνική ζωή όλων αυτών των ανθρώπων αλλά και αυτών που θα κληθούν να αναπληρώσουν τις κενές αυτές θέσεις».