Εδώλιο με διαδικασίες- εξπρές περιμένει υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με στόχο να τιμωρούνται άμεσα όσοι πολιτικοί κρίνονται ένοχοι από τα δικαστήρια.
Κακουργήματα και πλημμελήματα τελούμενα από δόλο τα οποία διαπράττουν πολιτικοί επωφελούμενοι την ιδιότητά τους και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του Συντάγματος θα αποτελούν με βάση τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις την αυστηρή διαχωριστική δικονομική γραμμή σηματοδοτώντας και διαφορετική ποινική μεταχείριση για τους ελεγχόμενους αξιωματούχους.
Το νέο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η δημόσια διαβούλευση με δικηγόρους και εκπροσώπους δικαστικών ενώσεων, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί το νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας.
Η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης είναι αυτό που έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνοντας ότι στις νέες νομοθετικές διατάξεις εντάσσονται μόνο κακουργήματα και στόχος είναι μέσα σε διάστημα δέκα μηνών οι κρίσιμες αυτές υποθέσεις να φτάνουν στα ακροατήρια και οι υπεύθυνοι να λογοδοτούν .
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο δεν αναφέρθηκε σε εκκρεμείς υποθέσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος. Ωστόσο, επειδή αφορά σε δικονομικές διατάξεις μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και για υποθέσεις με άρωμα … υπουργικό που βρίσκονται ήδη ανοιχτές στη δικαιοσύνη.
Ως χαρακτηριστικότερη θεωρείται η περίπτωση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη σε βάρος του οποίου έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Επιπλέον, ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, εάν και εφόσον βέβαια προκύψουν σε βάρος του ενδείξεις για ενδεχόμενη διάπραξη αδικήματος που δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και παραπεμφθεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη.