Να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να δηλώσουν πτώχευση καλεί την ευρωζώνη και την Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Αντί να αναβάλλετε την αναπόφευκτη ελληνική χρεοκοπία, θα ήταν σοφότερο να προετοιμαστείτε για αυτήν», είναι ο υπότιτλος του δημοσιεύματος.

Το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι λάθος, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από την κοινωνική αναταραχή, τις εσωτερικές διαφωνίες στο κυβερνών κόμμα και τις αδιάκοπες διαδηλώσεις των Ελλήνων πολιτών.

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει ήδη προσπαθήσει να αλλάξει το σχέδιο για να απαντήσει σε ένα βασικό παράπονο των διαδηλωτών, με τη μείωση της αύξησης στη φορολογία καυσίμων και του φόρου περιουσίας, και προσπαθώντας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή βάζοντας στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους». Ωστόσο, η προσπάθεια δεν είναι βιώσιμη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, δεν είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτό το νέο σχέδιο και αντιπροτείνει μία διαφορετική οικονομική λογική, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Η οικονομική του λογική είναι άψογη: τα επιβαλλόμενα περιοριστικά μέτρα «στραγγαλίζουν» τη ζήτηση σε μία στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση», σχολιάζει το δημοσίευμα. «Πράγματι, αυτό ήδη συμβαίνει: 50.000 επιχειρήσεις χρεοκόπησαν το περασμένο έτος και η οικονομία βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση». Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει κάτι τέτοιο είναι, ωστόσο, μία νέα μεγάλη αναστροφή, σχολιάζει καυστικά η εφημερίδα.

«Οικονομικά, κοινωνικά και τώρα πολιτικά, το status quo δεν είναι βιώσιμο. Αντί να αναβάλει το αναπόφευκτο της ελληνικής χρεοκοπίας, θα ήταν εξυπνότερο να προετοιμαστεί για αυτό», τονίζει το δημοσίευμα.