Σκληρή επίθεση στους διαφωνούντες με σαφείς αιχμές για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Βαρουφάκη και προαναγγελία οριστικής ρήξης στο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων αποτελεί η χθεσινή διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες τους αναφορικά με την ενδοκυβερνητική κρίση.
Το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πλέον αγεφύρωτο με την κάθε μέρα που περνά να επιδεινώνει τις σχέσεις των δύο πλευρών με διαρροές και δηλώσεις που εντείνουν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Ουσιαστικά οι δύο πλευρές μέχρι στιγμής αποφεύγουν να επωμιστούν το βάρος της επισημοποίησης μίας πολιτικής διάσπασης, περιμένοντας την κίνηση που θα κάνει η άλλη πλευρά. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά συντελεστεί και αυτό που απομένει να γίνει είναι το πεδίο μάχης που θα την επισφραγίσει. Κατά πολλούς αυτό θα είναι ένα νέο «Όχι» στην ψηφοφορία των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων για τη συμφωνία που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν απόψε να μην πέσει η κυβέρνηση κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, καθώς σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση που ήδη είναι μειοψηφίας μετά και τους 32 διαφωνούντες, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μείζον πολιτικό πρόβλημα. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη στάση που θα τηρήσει η Κίνηση των 53, καθώς από τις τάξεις τους προέρχονταν οι έξι βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν χθες ότι θα υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα υπό το βάρος και τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και των αυστηρών μηνυμάτων που έστειλε ο κ. Τσίπρας.
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρωινή σύσκεψη με συνεργάτες του.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κλιμακώνοντας την επίθεση στους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τους κυρίους Λαφαζάνη και Βαρουφάκη ζήτησε «να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», καλώντας τους να παρουσιάσουν μία διακριτή πολιτική πρόταση στον κόσμο.
«Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η επιλογή του για έναν επώδυνο συμβιβασμό μπορεί να ήταν μακρυά από τις προγραμματικές δηλώσεις του, αλλά αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση υπό τη δαμόκλειο σπάθη της άτακτης χρεοκοπίας.
Ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, παραπέμποντας το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου με τη σύγκληση των κομματικών οργάνων. «Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση. […] Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για πρώτη φορά ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη σύγκριση μεταξύ του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ του 4% και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ του 36%, στέλνοντας μήνυμα στους διαφωνούντες, των οποίων το αίτημα για σύγκληση των κομματικών οργάνων μέσα στο Σαββατοκύριακο απέρριψε, ότι «ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».
Η απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός ήρθε μέσω iskra.gr από τον συνεργάτη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκο Πέρπερα. «Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε διερωτώμενος «δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία. Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες “σταύρωναν” τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη».
Σε τροχιά σύγκρουσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Το δικό της… αντάρτικο συνεχίζει ακάθεκτη η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία την Τρίτη μιλώντας σε εκδήλωση Ομογενών έκανε λόγο για «πραξικόπημα» που συντελείται στην Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα. «Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας της. Το κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, από τις 13 Ιουλίου 2015, να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της συνόδου ηγετών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παραιτήθηκε ο Ρινάλντι από την Πολιτική Γραμματεία
«Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν» αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο επικεφαλής της ΚΟΕ και μέχρι πρότινος «προεδρικός», Ρούντι Ρινάλντι, ισχυριζόμενος ότι «πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της «Θεσσαλονίκης» και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή…Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία –με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ