Το μεγάλο και όπως όλα δείχνουν οριστικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οποίος έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες με τα προαπαιτούμενα και πλέον δεν αποκλείει διαγραφές και εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός, μέσω των στενών συνεργατών του, διεμήνυσε ότι οι 32 βουλευτές που καταψήφισαν στην ψηφοφορία της Τετάρτης, δεν θεωρούνται πλέον από τον ίδιο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι τους διαχωρίζει από αυτούς που ψήφισαν παρών.
Ειδικότερα, τόνισε ότι «η επιλογή των συντρόφων, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς» κάτι που πλέον τον «αναγκάζει να συνεχίσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν της σύναψης της συμφωνίας, ακόμα και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών αμέσως μετά το πέρας της επίτευξης της συμφωνίας.
Η επιλογή των 32, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Γιάννης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.
«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.
Ο αναμενόμενος για χθες ανασχηματισμός, αναβλήθηκε για σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να πάει σε εκλογές τότε θα κάνει κυβέρνηση με στόχο την κάλπη. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αντικατάσταση μόνο των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκου Χουντή, Νάντιας Βαλαβάνη και Κώστα Ήσυχου.Θα μετακινηθούν οι Πάνος Σκουρλέτης και Θοδωρής Δρίτσας, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Θέμα όμως είναι και η αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το όνομα που «υπερέχει» ως προς την αντικατάστασή της είναι αυτό του Νίκου Βούτση. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αρκετά πιθανή η συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ τα ονόματα που ακολουθούν είναι αυτά των Γιώργο Βαρεμένου, Γιάννης Μπαλάφα και Σάββα Ρομπόλη.
«Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κυβερνητικά στελέχη, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την στάση που κράτησαν οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο «εκβιαστικό δίλημμα» με το οποίο τέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση.
«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την Κ.Ο. και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε “όχι”. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της Κ.Ο. να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης, και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προσωπικά, δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».