Να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα μετέχουν σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.
«Δεν πρόκειται εμείς όμως να δεχτούμε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού με εταίρους που την ώρα που ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν σκληρά, τα δίναν όλα. Είναι απίστευτο ότι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος τα δίναν όλα. Εννοώ τον αρχηγό της ΝΔ και του Ποταμιού που την ώρα που ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν σκληρά δήλωναν ότι έπρεπε να τα δώσουμε όλα για να μείνουμε στο Ευρώ. Ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αρχικά, ο κ. Καμμένος με τις σιβυλλικές δηλώσεις του περισσότερο… έμπλεξε παρά ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο, αφού μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι δεν θα την ψηφίσει η συμφωνία ξεπερνά το πλαίσιο της συναπόφασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση με τις φράσεις «Θα προχωρήσουμε μαζί και ενωμένοι ο ελληνικός λαός και η νόμιμη κυβέρνηση» και «Θα παραμείνουμε μαζί για να αγωνιστούμε».
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος έπλεξε ωστόσο το εγκώμιο του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε ένα πραξικόπημα από Γερμανία , Ολλανδία και Βαλτικές χώρες. Ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε και ο εκβιασμός διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό και μη έχοντας άλλη δυνατότητα έφθασε στο σημείο να κάνει μία συμφωνία»
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση που θα κάνει ο Πάνος Καμμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα είναι να μην ψηφιστεί η συμφωνία, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ενδεικτικό είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή.
Ο λόγος είναι ότι από την πλευρά του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν τεθεί εξαρχής δύο κόκκινες γραμμές, που ήταν η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και η διατήρηση του ύψους των αμυντικών δαπανών, αιτήματα τα οποία η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ξεπέρασε κατά πολύ.
Δεδομένων των εξελίξεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο πάντως, όπως όλα δείχνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να αναλώσει το πολιτικό του κεφάλαιο μέσα από κυβερνητικά πόστα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία και υπό το βάρος μίας επώδυνης συμφωνίας.