Ενώ η Σύνοδος Κορυφής οδεύει μετά από 14 και πλέον ώρες και σύμφωνα με όλα τα σημάδια προς ολοκλήρωση, ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον ευτυχήσει να έχει συμφωνία, θα κληθεί να φέρει στη Βουλή μέχρι και την Πέμπτη πολύ σκληρά μέτρα, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους για να παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.
Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό θα τον φέρει αντιμέτωπο τόσο με τους «αντάρτες» της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, όσο και με τυχόν νέες διαρροές υπό το βάρος των πολύ σκληρών μέτρων, τα οποία απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές εξαγγελίες του.
Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι θα είναι και δομικός με την είσοδο και νέων πολιτικών δυνάμεων για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είναι δεδομένος.Ενδεικτικό είναι ότι σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι «αναμένουμε πρώτα τις εξελίξεις», όσο και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα δρομολογηθεί «ανασύνθεση της κυβέρνησης», την οποία χαρακτήρισε εκ των πραγμάτων αναγκαία «από την στιγμή που δυο υπουργοί της κυβέρνησης έδωσαν αρνητική ψήφο στο αίτημα εξουσιοδότησης», αναφερόμενος σε Λαφαζάνη και Στρατούλη.
Υπάρχει ένα θέμα που λύνεται με δυο τρόπους, είπε ο κ. Παπαδημούλης. Είτε με παραίτηση είτε με αντικατάστασή τους. «Περιμένω πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αρνούμαι να ισχυριστώ ότι δεν συμβαίνει και τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει θέμα.
Εξίσου δεδομένο πάντως είναι το μείζον πρόβλημα της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία το βράδυ της Κυριακής μέσω κύκλων της αρνήθηκε οποιοδήποτε σενάριο παραίτησης, μετά το «παρούσα» στην Ολομέλεια της Βουλής και τα διαδικαστικά «καψόνια» που κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα το Eurogroup. Ενδεικτικό του εκνευρισμού στο Μαξίμου πάντως είναι το δημοσίευμα της Αυγής, το οποίο σε σημερινό ρεπορτάζ του τονίζει πως η ανασύνθεση της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει και την κυρία Κωνσταντοπούλου.
Κύκλοι κοντά στην Πρόεδρο της Βουλής, διαμηνύουν την ίδια ώρα πως δεν της έχει ζητηθεί να παραιτηθεί. Ωστόσο, «ακόμη κι αν της το ζητούσαν, η ίδια θα αρνούνταν», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.
Για το θέμα ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «ολοφάνερα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα» και «περιμένω να δω τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις θέσεις και προτάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, είναι όμως διαφορετικής τάξης γιατί είναι και διαφορετική η θεσμική ιδιότητα και ο ρόλος της προέδρου της Βουλής».
Δεδομένων πάντως του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υπερψήφιση του πακέτου δεσμεύσεων της Ελλάδας, το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της Προέδρου μοιάζει ανέφικτο καθώς απαιτεί βάσει Συντάγματος τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει.
Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας να καλούνται τις επόμενες ημέρες πέρα από τους εκβιασμούς από το μέτωπο των πιστωτών να υπερπηδήσουν τα όποια εμπόδια επιχειρήσει να βάλει επί της διαδικασίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου.