«Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα η χώρα μας. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, πρέπει να κινηθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε να πετύχουν μια μεταβατική συμφωνία , μέχρι την Τρίτη, την Τετάρτη. Τώρα ακόμα, αυτές τις τρεις μέρες, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, να αποφευχθεί το αδιέξοδο της ρήξης», δήλωσε τη Δευτέρα στον Βήμα FM ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Σε κάθε περίπτωση, αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, η θέση μας είναι ξεκάθαρη, χωρίς αμφισημίες, ναι στην Ε.Ε και στην ευρωζώνη, ναι στη λύση, όχι στη ρήξη», τόνισε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ζητά από την κυβέρνηση «να γίνουν οι διαπραγματεύσεις αυτές τις ημέρες. Να αξιοποιήσει και τις ελάχιστες διαφορετικές φωνές που ακόμα και σήμερα παρουσιάζονται σε επίπεδο Ε.Ε.

Λέμε το εξής: να προχωρήσει σήμερα, αύριο, για την κινητοποίηση των δυνάμεων για την μεταβατική συμφωνία μέχρι την Τρίτη, Τετάρτη. Εξ’ αντικειμένου, αυτή η συμφωνία , αν επιτευχθεί, θα είναι μεταβατική πλέον, δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Μπορεί να είναι ενός μηνός για παράδειγμα. Και θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης μόνο γι’ αυτό το μεταβατικό διάστημα , θα περιγράφει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Στη συνέχεια βέβαια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, για παράδειγμα έως τον Σεπτέμβριο , ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με ορίζοντα τριετίας, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική βουλή και τα άλλα κράτη-μέλη. Με αυτό τον τρόπο επιμένουμε στην επίτευξη συμφωνίας και σήμερα εμείς στη ΔΗΜΑΡ».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «προτού έλθει αυτή η απόφαση την Παρασκευή, είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία , σε σχέση με την εθνική συνεννόηση. Δεν μπορεί και σε αυτό το σημείο να μη συνεννοούνται οι πολιτικές δυνάμεις, για το πως θα χειριστούμε τα ζητήματα από δω και στο εξής».

Για τη θέση του Φώτη Κουβέλη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, σχολίασε πως «σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του, τις οποίες έχει κάνει τις προηγούμενες ημέρες, έχει μία άποψη, η οποία είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με την άποψη για το δημοψήφισμα, την οποία λάβαμε χθες ως απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ».