Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναφορικά με τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό σε μία στιγμή κατά την οποία τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ασφυξία στους εργαζομένους.

Ο κ. Γιακουμάτος ρωτά τον κ. Παπακωνσταντίνου τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών Ελλήνων καταθέτων σε Ελβετία Αυστρία Λουξεμβούργο αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού ώστε να διαπιστωθεί ποιοι δεν έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση είσπραξη των αναλογούντων φόρων στις περιπτώσεις αδήλωτων καταθέσεων που εντοπιστούν;

τι έχει γίνει με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής με λογαριασμούς που έχουν εντοπιστεί και που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες»; Θα δημοσιοποιήσει η Κυβέρνηση τα ονόματα των φοροφυγάδων;

Αναλυτικά ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ:

«Σήμερα ένας λαός, μια πατρίδα υποφέρει και κινδυνεύει να πτωχεύσει. Η Κυβέρνηση ολιγωρεί μέχρι που αδιαφορεί για τα έσοδα του Κράτους τα οποία συνεχώς μειώνονται. Για το λόγο αυτό προβαίνει σε μια πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου φοροεισπρακτική πολιτική με στόχο τους οικονομικά ασθενέστερους. Το ίδιο έκανε με το Μνημόνιο Ι το ίδιο κάνει και τώρα με το Μνημόνιο ΙΙ το οποίο όμως είναι και αυτό καταδικασμένο να αποτύχει αφού στηρίζεται στην ίδια συνταγή με το προηγούμενο. Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Δεν μπορεί να εισπράξει από τους μη έχοντες και τους αναξιοπαθούντες όταν υπάρχουν χρήματα που μπορείς να εισπράξεις και μάλιστα άμεσα. Για παράδειγμα ακόμα δεν έχει εισπραχτεί το ΕΤΑΚ του 2009.

Επειδή η περίοδος είναι κρίσιμη για τη πατρίδα και ο κ. Παπανδρέου διατείνεται ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις απ όπου και αν προέρχονται, προτείνω όπως άλλωστε ειπώθηκε επίσημα στο Ευρωκοινοβούλιο δια στόματος Ντανιέλ Κον Μπετίτ:

«Τα κεφάλαια της ελληνικής φοροδιαφυγής ευρίσκονται μεταξύ άλλων στην Ελβετία, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο. Θα μπορούσαμε να θέσουμε το ερώτημα του κατά πόσο ως πρώτο μέτρο μπορούμε να ζητήσουμε το πάγωμα των ελληνικών κεφαλαίων στις χώρες αυτές, και κατά πόσο οι τράπεζες τους μπορούν να ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα ποσά των Ελλήνων καταθετών. Έτσι θα μπορέσουνε να εξακριβώσουμε εάν οι φόροι που αναλογούν στα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί. Διαφορετικά θα έχουμε πάντα την ίδια ιστορία. Θα λέμε ότι θα πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ενώ οι τράπεζες των χωρών που προανέφερα ζουν από την φοροδιαφυγή».

Αυτό βέβαια φυσικά και δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρούνται φοροφυγάδες όλοι οι Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Καθημερινά διαβάζουμε ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ και παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών για υποθέσεις φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ όπως για: «καφετζούδες» με καταθέσεις 6 εκατ. ευρώ χωρίς ποτέ να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, γιατρούς, δικηγόρους, “αεριτζήδες επιχειρηματίες” με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα και εισπράττουν ακόμα και επίδομα θέρμανσης, αεριτζήδες μάνατζερς με περιουσία 25 εκ € χωρίς να έχουν υποβάλει δήλωση στην εφορία και εκατοντάδες για να μη πω χιλιάδες άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι έχει γίνει με αυτές τις περιπτώσεις.

Θα έπρεπε λοιπόν σε πρώτο στάδιο να γίνει έλεγχος για εκείνους που εμφανίζουν καταθέσεις από 1 εκ € και άνω και σε μεταγενέστερο στάδιο για όσους έχουν καταθέσεις από 100.000 έως και 1 εκ €.

Και επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να το δείχνει, προτείνω ο έλεγχος να ξεκινήσει πρώτα από τους εν ενεργεία και τέως Βουλευτές, Υπουργούς και Διοικητές Οργανισμών από το 1974 και μετά.

Επειδή η Κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στους στόχους της για την ενίσχυση των εσόδων της

Επειδή η ελληνική κοινωνία στενάζει υπό το βάρος των συνεχών φορολογικών επιδρομών της Κυβέρνησης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών Ελλήνων καταθέτων σε Ελβετία Αυστρία Λουξεμβούργο αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού ώστε να διαπιστωθεί ποιοι δεν έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση είσπραξη των αναλογούντων φόρων στις περιπτώσεις αδήλωτων καταθέσεων που εντοπιστούν;

3) τι έχει γίνει με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής με λογαριασμούς που έχουν εντοπιστεί και που δεν δικαιολογούνται από το “πόθεν έσχες”; Θα δημοσιοποιήσει η Κυβέρνηση τα ονόματα των φοροφυγάδων;»