Σκληρά και δύσκολα μέτρα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, όπως επισημαίνει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ωστόσο –όπως παρατηρεί – «προέχει η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τις επόµενες γενιές».
Μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η Λούκα Κατσέλη υπογραµµίζει ότι «δεν περικόπτονται αλλά εξορθολογίζονται τα κοινωνικά επιδόµατα ώστε να υποστηριχτούν ουσιαστικά όσοι έχουν πράγµατι ανάγκη».
«Το Μεσοπρόθεσµο ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο αποτελεί εποµένως µόνο ένα τµήµα ενός Μεσοπρόθεσµου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που περιλαµβάνει την αναµόρφωση θεσµών, την προώθηση διαρθρωτικών µέτρων για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και την εξασφάλιση των χρηµατοδοτικών πόρων που είναι αναγκαίοι για την υλοποίησή του. Ηδη έγιναν πολλά το 2010 και ακόµα περισσότερα έχουν δροµολογηθεί για το 2011. Απαιτείται όµως επίπονη, συνεχής προσπάθεια για πολλά χρόνια. Το δηµοσιονοµικό σκέλος περιλαµβάνει, αναγκαστικά, σκληρά και δύσκολα µέτρα, όσο βρισκόµαστε υπό επιτήρηση από τους δανειστές µας και η στρόφιγγα της χρηµατοδότησης παραµένει κλειστή λόγω της απερισκεψίας και των στρεβλώσεων του παρελθόντος, των τραγικών σφαλµάτων που έγιναν στηνάσκηση πολιτικής και στη λειτουργία των θεσµών, ιδιαίτερα την περίοδο 2004-2009, της διαχρονικής αποδυνάµωσης θεσµών εποπτείας και ελέγχου στις αγορές αλλά και της κερδοσκοπικής απληστίας των διεθνών χρηµατοπιστωτικών αγορών. Εποµένως, δεν έχουµε περιθώρια ούτε για αναβλητικότητα,ούτε για ταλαντεύσεις, ούτε για υπεκφυγές. Προέχει η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός καλύτερουαύριο για τις επόµενες γενιές», τονίζει.
Η κ. Κατσέλη χαρακτηρίζει κίνητρο απασχόλησης γι’ αυτούς που έχουν µηδενικό εισόδηµα τον μειωμένο κατά 20% μισθό στους νεοπροσλαμβανόμενους, λέγοντας: «Εδώ υπάρχει µια σοβαρή παρεξήγηση. Το πρόβληµα είναι ότι 40% των νέων στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών δεν µπορούν να βρουν δουλειά! Εποµένως, η ρύθµιση αυτή δεν αποτελεί µέτρο µείωσης του κόστους εργασίας αλλά δηµιουργεί . ∆ίνεται έτσι στους νέους µια σηµαντική ευκαιρία να αποκτήσουν τον πρώτο τους µισθό καθώς και εργασιακή εµπειρία που θα τους ανοίξει πόρτες στο µέλλον διάρκειας µέχρι 24 µήνες µε το 80% του µισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας και µε πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΙΚΑ. ∆ίνουµε ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους ανθρώπους, πάνω και πέρα από τους ήδη απασχολούµενους στην επιχείρησή τους. Μετά την περίοδο των 24 µηνών, ο κάθε νέος εντάσσεται κανονικά στην αγορά εργασίας µε τους όρους και τις προϋποθέσεις των συλλογικών συµβάσεων. Στο µεταξύ όµως έχει αποκτήσει εισόδηµα και ανεκτίµητη εµπειρία.»
Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εξοικονομήσει πάνω από 16 εκατ. ευρώ ετησίως µόνο από τη διασταύρωση στοιχείων για τις επικουρικές συντάξεις του Ταµείου Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων, όπως λέει η κ. Κατσέλη προσθέτοντας πως βρέθηκαν περίπου 4.500 άτοµα που είχαν αποβιώσει και ελάµβαναν επικουρική σύνταξη! Από ελέγχους υπερήλικων συνταξιούχων έχουν εντοπιστεί περίπου 9.000 συνταξιούχοι οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι πάνω από 100 ετών και στους οποίουςκαταβάλλεται κανονικά σύνταξη, λέει.
Σε ό,τι αφορά τις περικοπές επιδομάτων η κ. Κατσέλη σημειώνει: «δεν περικόπτουµε αλλά εξορθολογίζουµε, ύστερα από χρόνια, την παροχή κοινωνικών επιδοµάτων ώστε να υποστηριχτούν ουσιαστικά όσοι έχουν πράγµατι ανάγκη και να παταχθούν οι καταστρατηγήσεις και η σπατάλη µε αναµενόµενο όφελος 120 εκατ. ευρώ για το 2011. Για παράδειγµα, από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στοιχείων ΟΑΕ∆ και ΙΚΑ που αφορούν δικαιούχους επιδοµάτων ανεργίας του ΟΑΕ∆, ήδη εντοπίστηκαν πάνω από 18.000 περιπτώσεις που ελάµβαναν επιδόµατα χωρίς να τα δικαιούνται.»
Για τους «Αγανακτισμένους» η κ. Κατσέλη λέει πως «κάτι καινούργιο γεννιέται» και ότι αρχίζουν να µορφοποιούνται νέες µορφές συλλογικότητας και διεκδίκησης χωρίς ταµπέλες, νέοι θεσµοί κινητοποίησης και οργάνωσης κυρίως µέσω ∆ιαδικτύου και κοινωνικές πιέσεις για πιο άµεσες µορφές εκπροσώπησης χωρίς διαµεσολάβηση οργανωµένων φορέων». «Η µαζικότητά του στέλνει ένα ξεκάθαρο µήνυµακαι στο πολιτικό σύστηµα και στους υπάρχοντες κοινωνικούς φορείς ότι πολλά πρέπει ν’ αλλάξουν στην αντιπροσωπευτική δηµοκρατία µας όπως την έχουµε οικοδοµήσει µεταπολεµικά. Ταυτόχρονα όµως πρέπεινα περιφρουρήσουµε τη συλλογική µας ικανότητα να συνθέτουµε διιστάµενες απόψεις και αντικρουόµενα συµφέροντα, να σχεδιάζουµε και να υλοποιούµε πολιτικές και να διασφαλίζουµε συλλογικά αγαθά και υπηρεσίες όπως π.χ. παιδεία,υγεία, ασφάλεια για την παρούσα και τις µελλοντικές γενιές. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη και αναβαθµισµένη λειτουργία ενός κοινοβουλευτικού συστήµατος που λειτουργεί µε διαφάνεια και αποτελεσµατικότητα και χαίρει εµπιστοσύνης. Ας µη βιαστούµελοιπόν να πετροβολήσουµε τη Βουλή και τους άλλους δηµοκρατικούς θεσµούς αλλά αςπροσπαθήσουµε να τους αλλάξουµε όπου αυτό απαιτείται. Αυτό είναι το µεγάλοστοίχηµα των καιρών µας».
Η κ. Κατσέλη ερωτάται και για τηνν έλλειψη διάθεσης συνεργασίας µε την τρόικα, η οποία της καταλογίζεται. «Θα ήταν τουλάχιστον αφελές για οποιονδηποιτε υπουργό αυτής της κυβέρνησης να καταδεικνύει έλλειψη διάθεσης συνεργασίας µε τους δανειστές µας και την τρόικα, πόσω µάλλον για εµένα που όλη µου η επαγγελµατική ζωή έχει συνδεθεί µε την παρουσία σε διεθνείς οργανισµούς και σε διεθνείς διαπραγµατεύσεις. Καιρός να σοβαρευτούµε και να κατανοήσουµε ότι στις σηµερινές συνθήκες δεν υπάρχει άσπρο και µαύρο, αλλά κάθε ρύθµισηκαι κάθε µέτρο πολιτικής που λαµβάνεται απαιτούν πειστική τεκµηρίωση, ανάλυση των επιπτώσεών τους, αντιπαραβολή επιχειρηµάτων, αξιολόγηση κόστους – οφέλους και σύνθεση απόψεων όπου αυτό είναι εφικτό για την προάσπιση του δηµοσίου συµφέροντος το οποίο υπηρετούµε. Οι συζητήσεις µου µε την τρόικα κινήθηκαν πάντοτε σε αυτό το κλίµα και ήταν και είναι πάντοτε ουσιαστικές»