Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει ότι δεν θα υπερψηφίσει δεύτερο μνημόνιο, αλλά ούτε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δηλώνει: «Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική», ενώ τονίζει: «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αναλάβουμε δεσμεύσεις για να μειώσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος. Δεν διαφωνούμε στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή που μας επέβαλλαν».

Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δηλώνει ότι δεν θα το ψηφίσει επειδή «δεν περιλαμβάνει μέτρα ανάκαμψης» και προσθέτει ότι «περικοπές χωρίς ανάκαμψη προκαλούν χειρότερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία».

Ακόμη εμφανίζεται αντίθετος με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αν και παραδέχεται ότι ήταν λάθος που βρεθήκαμε με τεράστιο δημόσιο τομέα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δεν σημαίνει ότι πετάμε έξω 200.000 κόσμο και λύνουμε το πρόβλημα». Η αντιστροφή ενός λάθους είναι καμιά φορά χειρότερο λάθος, δηλώνει στη συνέντευξή του και προσθέτει: «όταν το Δημόσιο απολύει έναν εργαζόμενο, τότε γλιτώνει βέβαια το μισθό του αλλά πληρώνει επίδομα ανεργίας, δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος, εισπράττει λιγότερο ΦΠΑ λόγω μείωσης της κατανάλωσης κ.οκ. Προτείναμε απαγόρευση προσλήψεων για 3 χρόνια που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο κατά 75.000 λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επίσης προτείναμε την εργασιακή εφεδρεία που αμέσως εξοικονομεί πολύ περισσότερα στο Δημόσιο ταμείο».

Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρινίζει ότι κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης μπορεί να τα ψηφίσει η ΝΔ και αναφέρει: «Τα υπολογίσαμε σε 18,3 δις ευρώ για 4 χρόνια».

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει ότι δεν είναι όλα προς πώληση αλλά επισημαίνει ότι η περιουσία του Δημοσίου πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ του Δημοσίου.

Τέλος, θεωρεί ότι θα είναι λάθος να τεθεί εκλογικό δίλημμα νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία τονίζοντας ότι θα ήταν επιζήμιο και λάθος, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν ζητά εκλογές αλλά σημειώνει πως «είναι τόσο πρωτοφανής η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που έρχεται η ώρα η ίδια η κοινωνία να της ζητήσει να φύγει».