Να ξανασυζητηθούν οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής την ερχόμενη εβδομάδα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα από το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε στην τοποθέτηση του στην σημερινή συνεδρίαση ο Β. Βενιζέλος αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχει βασικές ενστάσεις στην συνολική λογική του προγράμματος.
Αυτές κυρίως οφείλονται σε ότι αφορά την κατανόηση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας «ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών -τόνισε ο Β. Βενιζέλος-που σπάζουν τον φαύλο κύκλο και επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικά την πολιτική διεύθυνση της χώρας, ζητώντας την καθολική συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων»
Συνεχίζοντας ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι «επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για την αλήθεια: προφανώς πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια και με λεπτομέρειες στον λαό.
Πριν την πούμε, όμως, πρέπει όλοι μας στην χώρα να την κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή. Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά, αποφασιστικά και γρήγορα ένα σχέδιο που είναι αληθινό, δηλαδή που παράγει αποτελέσματα και σέβεται και προστατεύει τις θυσίες των πολιτών».
Δεν παράλειψε και την αιχμή προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας Πως «ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός 2012-2015 πρέπει συνεπώς να έχει ως αφετηρία το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2010, δηλαδή το τελικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, κυρίως την πορεία των δημοσίων εσόδων που εμφανίζουν υστερήσεις.
Η πειστική εξήγηση και η κατανόηση των λόγων που οδήγησαν σε αυτού του είδους τις αποκλίσεις μας επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε πολύ καλύτερα τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2015 και να δούμε από τώρα ποιες είναι οι συμπληρωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και για το 2011, γιατί η ανακοίνωση του πακέτου του 2012-2015 προϋποθέτει ότι έχουν λυθεί και τα προβλήματα του 2011».
«Προτείνω, συνεπώς, -σημείωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας -και τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα, να ξανασυζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκινώντας από την ανάγκη να συζητήσουμε την πραγματική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας -ανεργία, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πιστωτική επέκταση, λειτουργία των τραπεζών- και κυρίως να δούμε ποιος είναι σήμερα πια ο όγκος και η αντοχή της παρα-οικονομίας, ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα των εισοδημάτων και τα πραγματικά επίπεδα των περιουσιών και των αποδόσεών τους, για να προσανατολίσουμε σωστά τις πολιτικές μας, αρχής γενομένης από την φορολογική πολιτική.
Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να φροντίσουμε να αποσυμφορηθεί η συσσωρευμένη κοινωνική ένταση. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί και υπάρχει διάχυτη ένταση και υποβόσκουσα βία.
Έχει επίσης πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφώσουμε με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπό συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, το δίκτυο του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, χωρίς αύξηση της δαπάνης για κοινωνικά επιδόματα, με στοχευμένες δράσεις για αυτούς που έχουν πραγματική και αποδεδειγμένη ανάγκη στον τόπο κατοικίας τους.»