«Οι κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά στρέφονται κατά οποιουδήποτε αμφισβητεί ή προσπαθεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Υπήρξαν εντονότατα διαβήματα διαμαρτυρίας και προς την ιταλική πλευρά και προς την Τουρκία από την πρώτη στιγμή που είχε γίνει η παρενόχληση του ιταλικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ερωτηθείς για το ιταλικό ερευνητικό πλοίο explora, το οποίο είχε ζητήσει άδεια και από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει στις εργασίες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

«Το πιό σημαντικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έχουν διαφυλαχθεί στο ακέραιο, ούτε γρατζουνιά δεν υπάρχει», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9».

Τόνισε ότι το δικό μας όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο κατοχυρώνει τα ελληνικά δικαιώματα και η Τουρκία προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό το «στενό κορσέ» του Δικαίου της Θάλασσας.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, ως προς το Καστελόριζο, είπε μεταξύ άλλων «το τί λέει ο όποιος Τούρκος αξιωματούχος, ο όποιος ξένος, είναι μέσα στη δική του τη φιλοσοφία, στις δικές του τις θέσεις. Εμείς αυτό το αντικρούουμε, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, θα προσπαθήσουμε και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να μην έχουμε αυτήν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά να τονίσω και πάλι, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δικών μας συμφερόντων».