Περίπου 6,5 εκατομμύρια το μήνα μας κοστίζει η παροχή διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Συνεπώς, αν οι επιχειρήσεις διαρκέσουν 3 μήνες, θα μας κοστίσουν 20 εκ. ευρώ», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Επανέλαβε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παράσχει βοήθεια αλλά περιορίζεται στην παροχή διευκολύνσεων και μόνο και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της εθνικά συμφέροντα, θέλοντας να έχει ρόλο στην κεντρική σκηνή των αποφάσεων της βορειοατλαντικής συμμαχίας και της Ε.Ε.».
Ο υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Η λύση της Λιβύης δεν μπορεί να είναι στρατιωτική αλλά πολιτική και διπλωματική. Η οποία θα σέβεται την ενότητα, την ακεραιότητα της εθνική κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμα των πολιτών της να κάνουν τις δικές του επιλογές δημοκρατικά μέσα σε ένα κράτος δικαίου».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν και δεν έχει ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη. Το κίνητρο μας ανάγεται στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα». Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί και ισορροπημένοι, νηφάλιοι και ψύχραιμοι».
Η Ελλάδα έχει θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ τη βάση της Σούδας, τα αεροδρόμια της Ανδραβίδας και του Ακτίου, καθώς επίσης και τη φρεγάτα Λήμνος, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης με την ομάδα υποβρύχιων καταστροφών που το επανδρώνει.
Όπως είπε πάντως ο κ. Βενιζέλος, εκκρεμούν αιτήματα των ΗΠΑ και για στρατιωτικά αεροδρόμια πέραν της Σούδας.