Με πολλές αλλαγές και προστιθέμενες τροπολογίες, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εστιάζεται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
Ο όγκος των αλλαγών, προκάλεσε εκδηλώσεις έντονης δυσφορίας από τα μέλη της Επιτροπής, με επακόλουθο η Νέα Δημοκρατία να επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ δήλωσε πως καταψηφίζει, ενώ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξαν πολλές κριτικές παρατηρήσεις, στηρίζοντας ο πρώτος ορισμένα από τα άρθρα και δηλώνοντας «παρών» ο δεύτερος.
Ο όγκος των αλλαγών του σώματος του νομοσχεδίου, που μοιράστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος παρατήρησε πως «η Επιτροπή και τα κόμματα καλούνται να συζητήσουν ένα νομοσχέδιο στον αέρα. Μας ακυρώνετε». Αυστηρή υπήρξε απέναντι στον παριστάμενο υφυπουργό, Δημήτρη Κουσελά, και η πρόεδρος της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, που παρατήρησε πως «παραέχετε ξεχειλώσει την έννοια των “νομοτεχνικών βελτιώσεων”. Εδώ συζητάμε τα άρθρα, ψηφίζουμε τα άρθρα κι εσείς έρχεστε και τα αλλάζετε».
«Οι τροποποιήσεις και τροπολογίες έχουν κατατεθεί νόμιμα και εμπρόθεσμα», απάντησε ο κ. Κουσελάς. «Έχουμε υιοθετήσει και προτάσεις συναδέλφων και βεβαίως έχουμε περάσει και άλλα ζητήματα».
Ο Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ), αποκρίθηκε και στις χθεσινές εξηγήσεις του υφυπουργού, ο οποίος είχε αποδώσει την υστέρηση στα έσοδα του Φεβρουαρίου στις «αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού»: «Πέρσι που λέγατε πως πήγαν καλά τα έσοδα ήταν καλός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και φέτος όχι; Στοιχείο αυτοκριτικής δεν υπάρχει;»
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επαίνεσαν τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να εκφράζει την έκδηλη ικανοποίησή του, ειδικά σε ό,τι αφορά το άρθρο 10 που ξεχωρίζει τα εισπράξιμα από τα μη εισπράξιμα, ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και επιχειρείται η αντικειμενοποίηση των κριτηρίων διαχωρισμού τους: «Σήμερα έχουμε μια διαφορετική διάταξη. Αυτό αποτελεί απάντηση, σε κείνους που μας κατηγορούν πως διαμαρτυρόμαστε ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ψηφίζουμε τα νομοσχέδια».
Σημειώνεται και η πρόταση του Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ), να συμπεριλαμβάνονται στα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη και εκείνα που έχουν προέλθει από δάνεια για πρώτη κατοικία, που έχουν ληφθεί από αγρότες σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές – και που είναι σήμερα απαιτητά από τις Δ.Ο.Υ..
Από την αντιπολίτευση προήλθαν επίσης, αρκετές παρατηρήσεις σχετικά με την διαδικασία συμψηφισμού των χρεών από και προς το Δημόσιο. Κατά τον κ. Βρούτση οι διατυπώσεις δεν είναι ξεκάθαρες και «δεν τίθεται χρονικός προσδιορισμός, βάσει του οποίου, στέρεα θα υπάρχει συμψηφισμός».
«Γιατί περιορίζετε τον συμψηφισμό στο στενό δημόσιο τομέα και όχι στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ», ρώτησε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), ενώ και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) δεσμεύτηκε να υπερψηφίσει το κόμμα του τη διάταξη, σε περίπτωση διεύρυνσης της εφαρμογής της.
«Ο γενικευμένος συμψηφισμός αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, όσο και ουσίας», απάντησε ο κ. Κουσελάς. Δεν υπάρχει ενιαίος προϋπολογισμός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αν πάμε να συμψηφίσουμε ποσά από Α.Ε. που ανήκουν στο Δημόσιο, παρεμβαίνουμε άμεσα στους προϋπολογισμούς τους. Δεν υπάρχει δυνατότητα. Το ψάξαμε από κάθε πλευρά».
«Η εξόφληση των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις μέσω ομολόγων, που επιτρέπεται με το άρθρο 15, αναιρεί τις διατάξεις περί συμψηφισμού» παρατήρησε ο κ. Βρούτσης.
Κατά τα άλλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν το καθένα τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει και κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, την αντικειμενικότητα της συγκρότησης των νέων φοροελεγκτικών μηχανισμών, την μείωση της φορολογίας στις Α.Ε., την δυνατότητα δωρεών μέχρι 1000 ευρώ χωρίς την αναγραφή του ονόματος του δωρητή, τις επίμαχες διατάξεις για την αποπληρωμή από πλευράς του Δημοσίου, των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη διευθέτηση της δικαστικής διαμάχης του ελληνικού κράτους με την ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την από πλευράς του πρώτου, αξιοποίηση δικής της περιουσίας, κ.ά.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.