«Αν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαρτίου δεν υπάρξει συμφωνία, η Ευρώπη θα μπει σε μεγάλη κρίση» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην ελληνική δημοσιογραφική αποστολή στο Βερολίνο αμέσως μετά την συνάντηση με την Α. Μέρκελ.
«Αυτό θα πλήξει και κάθε χώρα ξεχωριστά», είπε δίνοντας ουσιαστικά και το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής του. Μέχρι στιγμής είναι φανερό ότι οι 27 της Ε.Ε. δεν έχουν βρει κοινό τόπο προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα «συνολικής διάσωσης».
Η Α. Μέρκελ επέμεινε στην συνολική λύση. Μόνο που αυτή η λύση, είναι η λύση που προτείνει η Γερμανία επιβάλλοντας τους όρους της σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να φοράμε όλοι το ίδιο κοστούμι», είπε λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου στους Έλληνες δημοσιογράφους ο Γ. Παπανδρέου.
«Το βασικό είναι να θέσουμε ορισμένους κοινούς στόχους. Η υλοποίησή τους είναι υπόθεση των ξεχωριστών κρατών». Λογική που εμφανώς είχε απορρίψει η Α. Μέρκελ λίγο πριν. Και μπορεί Παπανδρέου-Μέρκελ να συμφωνούν στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας όμως τα δύσκολα ξεκινούν αν προστεθεί η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ο νέος μηχανισμός διάσωσης και επιβολής κυρώσεων στους δημοσιονομικούς παραβάτες ,τα μέτρα ανά χώρα, η συνταγματική κατοχύρωση των επιταγών του Βερολίνου από τα Συντάγματα των χωρών μελών της Ε.Ε. κτλ. Αυτό είναι και το… συνολικό πακέτο στο οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά… συνολική λύση.