Μετά το συλλαλητήριο για την επέτειο των Τεμπών (28 Φεβρουαρίου) και την Καθαρά Δευτέρα (3 Μαρτίου) αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα αλλά και η σύσταση σχετικής Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 4 Μαρτίου θα ξεκινήσουν στο Κοινοβούλιο οι διαδικασίες που θα αφορούν την Προανακριτική Επιτροπή όπου θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου. Αφού μιλήσουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τοποθετηθούν βουλευτές από όλα τα κόμματα, θα διεξαχθεί μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη, όπου και θα καθοριστούν τα αδικήματα για τα οποία θα ελεγχθεί ο πρώην υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ενδεχομένως την επόμενη μέρα, Τετάρτη 5 Μαρτίου, θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Την ίδια ώρα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρόταση δυσπιστίας κατά την κυβέρνηση, σε συνεργασία ενδεχομένως με κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας κα τη Νέα Αριστερά. Μάλιστα για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να γίνει και παραμονή της επετείου των δύο χρόνων από το δυστύχημα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σταματάνε για τρεις ημέρες όλες οι άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Διεξάγεται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η σχετική τριήμερη συζήτηση που θα καταλήξει σε ψηφοφορία. Προφανώς και η κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει μέσα από μια τέτοια διαδικασία, από τη στιγμή που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει 156 βουλευτές, οπότε έχει την πλειοψηφία.

Συν τοις άλλοις και το ΠΑΣΟΚ από μόνο του δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής καθώς διαθέτει 32 βουλευτές ενώ για την υποβολή του αιτήματος απαιτούνται 50. Οπότε θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.