Οι πρόσφατες μαζικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του δυστυχήματος των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβαίνοντες, σε συνάρτηση με την πρόσφατη τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να εμποδίσει την έρευνα στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη διαβιβάσει στοιχεία κατά πολιτικού προσώπου, αλλάζει την πολιτική ατζέντα, με την αντιπολίτευση να δηλώνει τώρα έτοιμη να εκμεταλλευτεί όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που της δίνουν ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Μάλιστα, σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νικήτα Κακλαμάνη, με την οποία του ζητά να επισπευσθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Η σχετική ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί, πάντως, η προ ημερησίας θα καθοριστεί από το πότε θα κατατεθούν τα πορίσματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί εντός 30 ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος, εν προκειμένω έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης της πολιτικής διαμάχης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία θα βασίζεται σε νέα στοιχεία που, κατά τις δηλώσεις του, αποδεικνύουν «ότι εδώ και δύο χρόνια οι κυβερνώντες κοροϊδεύουν συνειδητά τον ελληνικό λαό». Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή. Για να κατατεθεί επίσημα μια τέτοια πρόταση απαιτούνται τουλάχιστον 50 υπογραφές, αλλά το κόμμα από μόνο του διαθέτει 31, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση για το ζήτημα των Τεμπών, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό διότι εκεί απαιτείται η συγκέντρωση υπογραφών των 2/5 των μελών για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα της αντιπολίτευσης, άρα μπορούν να βρεθούν ευκολότερα οι βουλευτές που θα συναινέσουν. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έχει απορρίψει το αίτημα διαβίβασης του φακέλου της εξεταστικής στη συγκεκριμένη Επιτροπή, υπό την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρώτα τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Ένα ακόμη σημαντικό αντιπολιτευτικό όπλο όσον αφορά στα Τέμπη, είναι και η προτεινόμενη σύσταση επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, μια τέτοια επιτροπή πρέπει να στοχεύει συγκεκριμένα σε πολιτικά πρόσωπα, προσδιορίζοντας με ακρίβεια τα αδικήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άσκηση δίωξης. Αυτή η διαδικασία επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι κάθε πολιτική ανωμαλία θα αντιμετωπιστεί με το αναγκαίο βάρος, υπό την επίβλεψη και τη λογοδοσία που απαιτεί η δημοκρατία.

Το ενδιαφέρον -ούτως ή άλλως- πάντως εστιάζει στα στοιχεία που θα διαβιβαστούν από τη Δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα δεδομένα που έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αφορούν στις μηνύσεις που υποβλήθηκαν από επιζώντες ή συγγενείς θυμάτων. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα για το πώς θα αντιδράσει η πλειοψηφία, όταν τα στοιχεία της υπόθεσης δεν προέρχονται αποκλειστικά από επίσημες διαδικασίες, αλλά και από μαρτυρίες που συγκλίνουν στο να φωτίσουν μια πιθανή συστηματική ανεπάρκεια.