Σε ένα περιβάλλον ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά, αρχής γενομένης από σήμερα, έναν εντατικό κύκλο διεθνών επαφών, αναδεικνύοντας τη στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας να εδραιώσει τη θέση της ως αξιόπιστου και επιδραστικού παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή. Οι διαρκείς ανακατατάξεις, από την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έως την πολιτική αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, καθιστούν αναγκαία την αναδιάταξη συμμαχιών και την προώθηση πολυμερών συνεργασιών, οπότε μέσα στις επόμενες σαράντα ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει πέντε κομβικά ταξίδια στο εξωτερικό, με διαφορετικό περιεχόμενο αλλά κοινή στόχευση: τη διασφάλιση της σταθερότητας, την προώθηση εθνικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Αφετηρία η Σαουδική Αραβία: Στρατηγική συνεργασία με βάθος
Η πρώτη στάση του διπλωματικού αυτού μαραθωνίου είναι η Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σήμερα στην παρθενική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Η σύσταση του συγκεκριμένου οργάνου συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα το 2022 και αποτελεί κορονίδα της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η άμυνα, με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο μεγάλα έργα: το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων East to Med Data Corridor, που θα καταστήσει τη χώρα μας πύλη ψηφιακής σύνδεσης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.
Βερολίνο: Ενίσχυση της Κεντροδεξιάς και των ευρωπαϊκών συμμαχιών
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου στις 17 και 18 Ιανουαρίου θα συμμετάσχει στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Leaders Retreat), στο Βερολίνο. Η σύνοδος έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς πραγματοποιείται λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και λίγους μήνες μετά τις περσινές ευρωεκλογές.
Το EPP Retreat θα λειτουργήσει ως πεδίο διαλόγου για την ενίσχυση της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ θα προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στις νέες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Η επιλογή του Βερολίνου για τη φιλοξενία της συνάντησης έχει έντονο συμβολισμό, καθώς ενισχύει την υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μερτς για τη θέση του καγκελάριου της Γερμανίας μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Βέλγιο: Άτυπη Σύνοδος Κορυφής για την ενιαία άμυνα
Η επόμενη κρίσιμη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 3 Φεβρουαρίου. Στη σύνοδο αυτή, που αναμένεται να διεξαχθεί εντός Βελγίου, αλλά εκτός της πόλης των Βρυξελλών, προκειμένου να υπογραμμιστεί ο ανεπίσημος χαρακτήρας της, ο έλληνας πρωθυπουργός θα πιέσει για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα ζήτημα που ο ίδιος έχει θέσει εδώ και καιρό μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η πρόταση προβλέπει τη συγκρότηση μιας ασπίδας προστασίας από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, χρηματοδοτούμενης από ευρωπαϊκούς πόρους.
Μόναχο: Ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας
Στις 14 Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο Φόρουμ Ασφαλείας. Εκεί, θα τονίσει την ανάγκη για ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία, καθώς και για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Συρία. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει τη σημασία μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της συριακής κρίσης, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων.
Ρώμη: Ελληνοϊταλική σύγκλιση
Ο μίνι διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται στις 19 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Στη συνάντηση αυτή, οι δύο χώρες θα υπογράψουν νέες συμφωνίες που θα εστιάζουν σε ζητήματα ασφάλειας, ενέργειας και μεταναστευτικής πολιτικής. Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής προσέγγισης σε καίρια ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό και οι περιβαλλοντικές κρίσεις.