Έλεγχο στους ανελκυστήρες όλων των νοσοκομείων της χώρας διέταξε, μετά το περιστατικό στον «Ερυθρό Σταυρό», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όπως αποκάλυψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής.

«Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει δίωξη στον συντηρητή, δεν έχει ασκήσει δίωξη στη διοίκηση διότι η διοίκηση του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός έχει κάνει τη δουλειά της στο ακέραιο, 100%. Το ασανσέρ αυτό ήταν πρόσφατα ανακαινισμένο, ήταν μιας πολύ μεγάλης εταιρίας, η εταιρία έκανε κανονικά τις συντηρήσεις όπως προβλέπει το τεχνικό της δελτίο, η τελευταία συντήρηση έγινε πριν από 25 ημέρες. Παράλληλα, είχε προσληφθεί και δεύτερη εταιρία, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για να ελέγχει την πρώτη εταιρία ότι έκανε τη συντήρηση. Πράγματι υπάρχει το πιστοποιητικό και της δεύτερης εταιρίας, και υπάρχει και ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενεργό από όπου θα διεκδικηθεί και σχετικό ασφάλιστρο» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Όσον αφορά το νοσοκομείο, έχει πράξει στο 100% το καθήκον του. Εγώ, αν είχα διαπιστώσει αμέλεια της διοικήσεως για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, θα είχα ζητήσει αμέσως την παραίτηση της διοικήτριας. Δεν τη ζήτησα διότι δεν έχει ευθύνη. Ούτε διάλυση του ΕΣΥ έχουμε εδώ, ούτε εγκαταλελειμμένο ΕΣΥ έχουμε, ούτε τίποτα από όλες τις άλλες ανοησίες που ακούστηκαν. Έχουμε προφανώς, μια πλημμελή συντήρηση; Ένα λάθος του συντηρητή; Κάποιο λάθος έχει γίνει τεχνικό. Το ποιο ακριβώς θα το δείξει το πόρισμα της Πυροσβεστικής το οποίο αναμένουμε να ολοκληρωθεί. Όταν το λάβουμε, θα στραφούμε και νομικά κατά της εταιρίας, θα διεκδικήσουμε και αποζημίωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα αυτό να περάσει έτσι» συμπλήρωσε.

«Έχω διατάξει επείγοντα έλεγχο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ξανά σε όλα τα ασανσέρ» διαμύνησε.

Τι είπε για τα ασφάλιστρα υγείας

Σχετικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας των ισόβιων συμβολαίων, δήλωσε: «Αυτό αφορά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι των ασφαλιστήριων συμβολαίων ιδιωτικής υγείας, τα ισόβια. Δεν υπάρχουν νέα ισόβια, έχουν καταργηθεί. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτά τα συμβόλαια ήταν ότι επειδή έχουν καταργηθεί από το 2016, είναι πολύ ζημιογόνα για τις εταιρίες. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς διότι αφού δεν παράγονται καινούργια, δεν μπορείς να φύγεις από τη μία εταιρία να πας στην άλλη. Έπρεπε να υπάρχει μία λύση για το πώς θα γίνεται η ετήσια αύξηση αυτών των συμβολαίων και βγήκε ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Κατά τις ασφαλιστικές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία τούς χρεώνουν υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις και επειδή τους χρεώνουν υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις χρόνο με τον χρόνο, αυτές πάνε να τις περάσουν στον ασφαλισμένο».

«Δεν αφορά το σύνολο των συμβολαίων, αφορά τα ισόβια συμβόλαια», υπογράμμισε.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει το δυνατόν την ευρύτερη συναίνεση της Βουλής. Τέτοια πρόσωπα υπάρχουν και στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Υπάρχει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι όπως μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ορθή κρίση και θα βρει ένα τέτοιο πρόσωπο, άρα έχω μια εμπιστοσύνη ότι θα υπάρχει ένα πρόσωπο που άνετα θα μπορούμε να το ψηφίσουμε» σημείωσε.

Για τα ραντεβού στην πρωτοβάθμια υγεία

«Αύριο έχουμε μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας. Θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας με το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και ποιος είναι ο στόχος μας για το πού θέλουμε να φτάσουμε. (…) Είναι πολλές αλλαγές, αθροιστικά θα γεννήσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στα νοσοκομεία. Ο κόσμος ταλαιπωρείται πολύ στις εφημερίες, για μένα αυτό είναι απαράδεκτο, θέλω να κάνω τα πάντα για να ταλαιπωρείται λιγότερο» εξήγησε.

Σχετικά με την πλατφόρμα για τα ραντεβού σημείωσε πως: «Αύριο στη συνέντευξη Τύπου θα έχουμε παρουσίαση της πλατφόρμας ‘finddoctors.gov’. Δεν καταργείται το τηλέφωνο. Μέσα στην πλατφόρμα μπορείς να επιλέξεις ή τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, άρα τα δωρεάν, ή μπορεί να σου βγάλει και τους ιδιώτες, επί πληρωμή».

Για το «Turkaegean»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο «Turkaegean» λέγοντας: «Τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε να κατοχυρώσει η Τουρκία τον όρο Τurkaegean χωρίς να κατατεθεί επίσημη αντίρρηση από την Ελλάδα. Έγινε ΕΔΕ και έχει βρεθεί ποιος είναι ο υπεύθυνος. Το τονίζω, γιατί έφαγα πολύ bullying για το θέμα, υπεύθυνος δεν ήταν κανένας από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είχε ενημερωθεί τότε από κανέναν ότι θα γίνει αυτό το θέμα».

«Αφότου έγινε το θέμα αυτό γνωστό, εγώ την πρώτη μέρα βγήκα και είπα ‘ναι, έχει γίνει κάποιο σφάλμα, θα αναλάβω ως υπουργός Ανάπτυξης όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αντιστρέψω αυτήν τη ζημιά’. Καταθέσαμε δύο προσφυγές. (…) Προχθές το πρωί βγαίνει η απόφαση στην Αμερική, όπου εκεί δεν έχει λήξει οριστικά, αλλά έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο πρώτο βήμα. Μετά από 4 ώρες βγαίνει η απόφαση στο ευρωπαϊκό γραφείο, η οποία είναι διθύραμβος. Στην Ευρώπη απολύτως τέλος, απαγορεύεται η χρήση του», κατέληξε.