Oι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κλιμακώνονται την προσεχή εβδομάδα καθώς πρόκειται να συμπεριλάβουν το «μίγμα πολιτικής» για τη μείωση του ελλείμματος από το 7,4% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2011 στο 2,6% το 2014 – δηλαδή από τα 16,88 στα 6,39 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το «Βήμα», ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης έχουν ολοκληρώσει ένα «γενικό πακέτο πολιτικής», που θα αποτελέσει το κύριο τμήμα του λεγόμενου «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου» αλλά δεν πρόκειται να το δημοσιοποιήσουν προτού καλέσουν τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Για να επιτευχθεί διόρθωση ύψους 10 δισεκατομμυρίων θα πρέπει τα μέτρα να ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμμύρια ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά θα προέλθουν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εξοικονόμηση δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας θα επιτευχθεί αφενός από την αυτόματη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 (λόγω της αναλογίας 1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις χωρίς εξαιρέσεις) και αφετέρου από την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου.
«Η σύσταση του ελλείμματος είναι πολιτική απόφαση, το ποιες δαπάνες καταργώ και ποια έσοδα αυξάνω και πώς είναι πολιτική απόφαση γιατί έχει κοινωνικές επιπτώσεις» επιμένει το υπουργείο Οικονομικών. Η διαβούλευση θα γίνει επί συγκεκριμένων παραδοχών για το ύψος του ελλείμματος και τον ρυθμό ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας ο ρυθμός ανάπτυξης από το-3% του 2011, θα ανέλθει στο 1,1% το 2012 και στο 2,1% το 2013 και το 2014. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από τα 16,88 δισ. ευρώ (7,4% του ΑΕΠ) το 2011, στα 14,92 δισ. (6,4%) το 2012, στα 11,4 δισ. (4,8%) το 2013 και στα 6,39 δισ. (2,6%) το 2014.
Οι κυβερνητικές προτάσεις που θα κατατεθούν στον διάλογο αναμένεται να κινηθούν στο εξής πλαίσιο: Καθώς αποκλείονται νέες αυξήσεις φόρων και μειώσεις αποδοχών, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να υποστηρίξει ότι η διόρθωση θα επιτευχθεί κατά 50% μέσα από την οριστική πάταξη της φοροδιαφυγής- εφόσον ο εκσυγχρονισμός των σχετικών μηχανισμών θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί- και κατά 50% από τον «χειρουργικό» και μόνιμο περιορισμό δημοσίων δαπανών, δηλαδή για τα 12 δισ. μείωση του ελλείμματος θα ισχύσει ο κανόνας «6 συν 6».
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2013 λήγουν μέτρα όπως η επιβολή προστίμων στα αυθαίρετα και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων που αναμένεται να αποδώσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Ως εκ τούτου τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν και στο ερώτημα της αντικατάστασης των εν λόγω μέτρων πέρα από τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί το έλλειμμα από τα 11,4 δισ. το 2013 στα 6,39 δισ. το 2014.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαναγκαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επιλέξει ανάμεσα στην αποφυγή κατάθεσης προτάσεων και την εκπόνηση ρεαλιστικού σχεδίου για την αύξηση εσόδων και τη μείωση δαπανών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, «θα ακυρωθεί η εύκολη κριτική της Νέας Δημοκρατίας».