Συνέντευξη έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς στην εφημερίδα «Το καρφί του Σαββατοκύριακου», όπου μίλησε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αναδιάρθρωση του χρέους και δήλωσε πως μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η επίτευξη των στόχων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά οι περισσότεροι υπουργοί δεν θέλουν να μπαίνουν φυλακή οι φοροφυγάδες…
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι καθόλου έτσι. Κανείς μας δεν κάνει «εκπτώσεις» στη φοροδιαφυγή! Στο Υπουργικό Συμβούλιο εκφράστηκε η σαφής βούληση όλων για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο του διαλόγου, γιατί συζητούσαμε πάνω σε προσχέδιο, εκφράστηκαν θέσεις και προτάσεις για το εύρος των ποινών, τη χρονική τους διάρκεια κ.λπ.
Γι’ αυτό, άλλωστε, τέθηκε σε συζήτηση. Γι’ αυτό έγινε και δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες.
-Πως ζητάτε περικοπές όταν ακόμη το σκέφτεστε το πως θα αντιμετωπίσετε τους φοροκλέπτες;
-Οι νομοταγείς φορολογούμενοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι που εκ των πραγμάτων υποβάλλονται σε θυσίες και πληρώνουν φόρους. ‘Ομως, πάταξη της φοροδιαφυγής δεν σημαίνει ισοπέδωση και «λυντσάρισμα» των πάντων. Γι’ αυτό αναζητούμε ισορροπημένα, αυστηρά αλλά δίκαια μέτρα.
Στόχος μας δεν είναι να βάλουμε στη φυλακή τον μικροεπαγγελματία, τον ψιλικατζή. Είναι να μπουν φυλακή αυτοί που συστηματικά κλέβουν το Δημόσιο και τον ‘Ελληνα φορολογούμενο.
Γι’ αυτό, ήδη συζητάμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεκριμένα όρια για τον χρόνο μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών και για το ύψος τους, πάνω από τα οποία θα μπορεί κάποιος να οδηγείται στη φυλακή. Δεν θα διώκονται, όμως, όσοι αποδεδειγμένα τους χρωστάει αντίστοιχα ποσά το Δημόσιο.
Δεν μιλάμε, λοιπόν, για μικροποσά, ούτε για «τυφλό φοροκυνηγητό» επί δικαίων και αδίκων. Μας ενδιαφέρουν πρωτίστως τα «μεγάλα ψάρια», οι συστηματικοί και προκλητικοί φοροφυγάδες.
-Αντέχει άλλα μέτρα η κοινωνία;
Αυτό που δεν αντέχει η κοινωνία είναι άνισα, άδικα και «τυφλά» μέτρα. Θέλει μεταρρυθμίσεις, που εκκρεμούν εδω και χρόνια, μεταρρυθμίσεις που να δώσουν διέξοδο στην οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Και αυτό θα γίνει αφ’ ενός με τη δημοσιονομική εξυγίανση, για ν’ ανοίξουν οι «στρόφιγγες» των αγορών, των Τραπεζών και της ανάπτυξης, αφ’ ετέρου με την αλλαγή του αναπτυξιακού μας προτύπου, που ευθύνεται για πολλά από τα σημερινά προβλήματα.
Δικό μας μέλημα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας, ανοίγοντας διέξοδο, δείχνοντας «φως στο τούνελ» για την οικονομία και τους πολίτες.
-Κύριε Υφυπουργέ, θα σας βγουν τα νούμερα;
-Δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας. Στον Προϋπολογισμό του 2011 έχουμε προβλέψει παρεμβάσεις πολλαπλάσιας απόδοσης, σε σχέση με τον στόχο μείωσης του ελλείμματος. ‘Εχουμε, λοιπόν, «μαξιλάρι» αντιμετώπισης τυχόν υστερήσεων ή αποκλίσεων, σχετιζόμενων με την ύφεση ή με τη ρευστότητα των διεθνών εξελίξεων.
Σε ότι αφορά στα έσοδα, το κύριο βάρος πέφτει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με πάταξη της φοροδιαφυγής. Να μην πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Υπολογίζουμε να εισπράξουμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ από συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό, αναβαθμίζουμε τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς, αξιοποιούμε σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, διευρύνουμε τις παρεμβάσεις του ΣΔΟΕ. Παράλληλα, αυστηροποιούμε τις ποινές και καλύπτουμε αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου – λ.χ. την ταχύτητα απόδοσης φορολογικής Δικαιοσύνης-, που μέχρι σήμερα παρείχαν de facto ασυλία στους φοροφυγάδες.
-Πότε βλέπετε φως στο τούνελ;
-Εφόσον εκπληρώνουμε με συνέπεια τους στόχους μας και συνεχιστεί η διεθνής ανάκαμψη, περιμένουμε «φως» στα τέλη του 2011. Θετικά θα λειτουργήσει και η λήψη κατάλληλων αποφάσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που έχουν πλέον συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της Ευρωζώνης και του ευρώ απαιτεί ολοκληρωμένες και ισορροπημένες λύσεις.
-Θα την αποφύγουμε την αναδιάρθρωση;
-Για μας δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., την ενίσχυση και την ευελιξία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αγορά ομολόγων, θα έχουμε σημαντική ελάφρυνση εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Εξάλλου, από τη χώρα μας και από άλλους έχει τεθεί και το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, που θα βοηθήσει αποφασιστικά τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους. Το κύριο ζητούμενο είναι όμως να τελειώνουμε με νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Να φτάσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη με πρωτογενή πλεονάσματα, που να περιορίζουν διαχρονικά το χρέος.
-Για τις τράπεζες θα κάνετε κάτι για να αυξήσουν τη ρευστότητα;
-Οι τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα στηριχθεί με 53 δισ. ευρώ σε ρευστότητα και σε εγγυήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν γι’ αυτές 10 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρέπει λοιπόν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ήδη κάποιες προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Όσο προχωρά η δημοσιονομική εξυγίανση και η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, οι Τράπεζες θα αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια ικανά να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Μαζί με τον συναρμόδιο Υπουργό, τον κ. Χρυσοχοϊδη, πέρα από τους πόρους, τις δράσεις του ΕΣΠΑ και του νέου επενδυτικού πλαισίου, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια συμφωνιών, πίεσης και θεσμικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με την αναγκαία ρευστότητα. Μην περιμένετε, όμως, «ολική επαναφορά» στα προ κρίσης πρότυπα υπερδανεισμού, που αποδείχθηκαν προβληματικά και αδιέξοδα.