«Η Ελλάδα σχεδιάζει το δικό της Iron Dome» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online, σύμφωνα με το οποίο «η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικά υψηλότερες αμυντικές δαπάνες για το επόμενο έτος. Εκτός από μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες και υποβρύχια, η χώρα προτίθεται να επενδύσει σε μια ασπίδα προστασίας από πιθανές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους».

«Η Ελλάδα ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2025, με τις αμυντικές δαπάνες να αυξάνονται από 3,6 δις ευρώ το 2024 σε 6,1 δισ. Σχεδιάζεται, εκτός αυτού, μια προστατευτική ασπίδα από επιθέσεις με drones και πυραύλους.

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαία “ριζική αναδιοργάνωση” των ενόπλων δυνάμεων με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υποσχέθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις εισέρχονται σε νέα εποχή με “ευφυή οπλικά συστήματα” και ασπίδα προστασίας κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Αθήνα ζητά ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας κατά εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ελλάδα είναι μία από τις 21 χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας Sky Shield, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η Αθήνα θεωρεί ότι η πρόοδος σε αυτό το πεδίο είναι υπερβολικά αργή.

Η εστίαση της Ελλάδας σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχετίζεται πιθανότατα με τη Γείτονα: Η Τουρκία είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τα drones Bayraktar. Οι εδώ και δεκαετίες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο πάνω από το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για την άμυνα. Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας είναι κατά πολύ υψηλότερες», σημειώνει η ιστοσελίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.