«Η δημοκρατία δεν μπορεί να προοδεύσει χωρίς τον πνεύμονα της απονομής δικαίου» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα: «Ελληνική Δικαιοσύνη: Οι μεγάλες αλλαγές», τονίζοντας ότι κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης εδώ και 5 χρόνια είναι η θωράκιση του κράτους δικαίου, ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
«Χρέος μας να κοιτάξουμε μπροστά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά σε τρία μέτωπα: 1) επιτάχυνση στην έκδοση τελεσίδικών αποφάσεων, 2) ψηφιοποίηση και επανακατάρτιση προσωπικού, 3) ζητήματα υποδομών, τα οποία είχαν παραμεληθεί επί δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εμβληματική μεταρρύθμιση» τον νέο δικαστικό χάρτη, κάνοντας λόγο για έναν εθνικό στόχο που έχει καθυστερήσει πάνω από έναν αιώνα. «Πρόκειται για φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο εκδηλώνεται σε δύο επίπεδα: αντιμετώπιση εμποδίων του χθες αλλά και εκσυγχρονισμό με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών» είπε και πρόσθεσε: «Οι λέξεις-κλειδιά είναι συγκεκριμένες: ψηφιοποίηση, επένδυση στο έμψυχο υλικό, στοχοθεσία, λογοδοσία και διαρκής επαγρύπνηση για να ενισχύεται διαρκώς το κράτος δικαίου σε συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται».
Για το κράτος δικαίου
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο κράτος δικαίου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά η αυστηροποίηση των ποινών για δημόσιους λειτουργούς που δωροδοκούνται, μια πρόοδος που αναγνωρίζεται -όπως είπε- και από την ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το Κράτος Δικαίου. «Έχουμε μόνο 4 συστάσεις, τις λιγότερες από άλλα κράτη-μέλη» είπε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε: «Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και παρέμβαση-σταθμό όπου οι δικαστές θα έχουν λόγο για την εκλογή της ηγεσίας τους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν διστάζει να δυσφημεί τη χώρα μας στο εξωτερικό, δεν πρέπει να γίνεται, δεν ισχυρίζομαι ότι όλα γίνονται αψογά, αλλά ας μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια και πού φτάσαμε σήμερα – μια ανορθωτική τροχιά». Και κατέληξε: «Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο καλύτερο εισόδημα, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η στήριξή της συνεπώς γίνεται και δημοκρατική υποχρέωση».