Ως μια σημαντική ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος μείζονα ζητήματα για τον ελληνισμό βλέπουν Ελλάδα και Κύπρος τη σημερινή συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο τρίτος πρόεδρος της Κύπρου που θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου μετά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Γλαύκο Κληρίδη.

Ήδη Αθήνα και Λευκωσία έχουν συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των δύο ηγετών 5 ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για να μπει στην ατζέντα του αμερικανού προέδρου.

Η συνάντηση, είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί, τοπική ώρα (17:30 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω της σοβαρής κρίσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με ελληνικές, αλλά και κυπριακές πηγές η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και χαρακτηρίζονται εξαιρετικές, ενώ οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνεχίζονται και εντατικοποιούνται.

Τι είναι αυτό, όμως, που προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στη συγκεκριμένη επίσκεψη; Είναι κατ’ αρχάς το γεγονός ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και συνεργάτες του κύπριου προέδρου θεωρούν ότι η Λευκωσία αποκτά ρόλο προνομιακού συνομιλητή της Ουάσιγκτον σε σχέση με την Άγκυρα. Όσες φορές και αν προσπάθησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν αυτό δεν κατέστη εφικτό. Τώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου προσεκλήθη και θα βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναγνωρίσει την 50ή επέτειο από τη διαίρεση του νησιού, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους.

Σε απόλυτο συντονισμό οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ακολούθησαν όλο αυτό το διάστημα κοινό βηματισμό σε μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η στάση της Κύπρου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα και η δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου έπαιξε κομβικό ρόλο στις εξελίξεις και παρομοιάζουν τη στάση αυτή με εκείνη της χώρας μας με την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης όσον αφορά στον ρόλο που έπαιξε και παίζει αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που αναγνωρίστηκε θετικά από τις ΗΠΑ.

«Πώς μπορεί να εμπιστευθεί η Ουάσιγκτον μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ανοικτά μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς;», τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σημείωναν ότι η Κύπρος όπως και η Ελλάδα απέδειξαν στην πράξη ότι αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν θα μάθει από πρώτο χέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο όταν θα υποδεχθεί τον κύπριο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου.