«Εντύπωση προκαλεί η αμήχανη απόπειρα του «πουργείου Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ σχετικά με την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών στις Αυτοδιοικητικές (Δημοτικές) εκλογές», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Είναι προφανές ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση προσπαθούν να κατασκευάσουν επιχειρήματα για να χτίσουν μια θέση αντιπαράθεσης με την Αντιπολίτευση, ξεχνώντας σκόπιμα την πλήρη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο που ψήφισαν, αλλά και τη δέσμευσή της να καταργήσει το νόμο αυτό μόλις ο Ελληνικός λαός της αναθέσει -με την ψήφο του- τη διακυβέρνηση του Τόπου», είπε.

«Ας τοποθετηθεί, λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών επί της ουσίας:
Η κυβέρνηση μεθόδευσε, με το νόμο αυτό, τη ψήφο των μεταναστών, ενώ η Νέα Δημοκρατία ήταν ρητά κατηγορηματικά και έντονα εναντίον. Το αμφισβητεί αυτό ο κ. Ραγκούσης;

Η κυβέρνηση θέσπισε το συγκεκριμένο χαλαρό κατώφλι απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες και η Νέα Δημοκρατία την κατήγγειλε γι’ αυτό. Το αμφισβητεί ο κ. Ραγκούσης;

Η κυβέρνηση θέσπισε την αυτόματη απόδοση ιθαγένειας στα τέκνα αλλοδαπών, που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζητούσε να μπουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις.

Τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για αντισυνταγματικότητα.

Η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση εκείνη, με αυτοπεποίθηση και γνώση, με σαφή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, αντιμετώπισε το ζήτημα στην ουσία.

Στη δευτερολογία του, ανάμεσα στα άλλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε:
«Να σας θυμίσω ότι δικός σας βουλευτής, Ευρωβουλευτής, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ο κ. Τσάτσος, ήταν εκείνος -δικός σας σύμβουλος σήμερα κ. Πρωθυπουργέ- ο οποίος γραπτώς μάλιστα είχε πει ότι η ψήφος των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές απαιτεί συνταγματική μεταβολή».

Με αυτό τον τρόπο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε το δρόμο που θα μπορούσε να πάρει ο νόμος όταν αυτός θα κρινόταν από τη Δικαιοσύνη. Το αμφισβητεί αυτό ο κ. Ραγκούσης;

Η Νέα Δημοκρατία, καλεί την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης κατά την περαιτέρω κρίση της. Επ’ αυτού δεν ακούσαμε τίποτα από τον κ. Ραγκούση».