Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε δημοσίως την Πέμπτη 19/9 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξή του «το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο και μπορεί να λάβει απόφαση άρσης της έκπτωσής του μέχρι την εσωκομματική μάχη, ώστε να μη μείνει ακέφαλο το κόμμα».
Η Κεντρική Επιτροπή, όπως είπε ο βουλευτής μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Newsroom» έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να ορίζει την Πολιτική Γραμματεία, η οποία διορίζει την Οικονομική Επιτροπή. «Εδώ όμως έχουμε μια συντρέχουσα αρμοδιότητα. Δηλαδή και η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να ψηφίσει, να βγάλει απόφαση περί εκπτώσεως, περί άρσεως της εμπιστοσύνης του Προέδρου. Όμως αυτή τίθεται υπό την έγκριση και του άλλου συναρμόδιου οργάνου, δηλαδή του Συνεδρίου που και αυτό μπορεί, να θέσει πρόταση άρσεως της εμπιστοσύνης στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είμαι απόλυτος σε αυτό και η άποψη αυτή έχει αρχίσει να διαφαίνεται και από τη γραφίδα συνταγματολόγων και λοιπών» είπε.
«Το κενό εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο πολιτικές παραμέτρους αρνητικές, έχει και οικονομικές»
Ήδη, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μπλοκάρονται οι λογαριασμοί του όταν βλέπουν ένα κλονισμένο κόμμα οι δανειστές του.
«Τι θα κάνετε εσείς αν βλέπετε ότι μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα; Δεν θα επιδιώξετε να εισπράξετε τα λεφτά τα οποία σας χρωστάει; Υπό αυτή λοιπόν την έννοια, είναι δυνατόν το συνέδριο του κόμματος που ψήφισε το καταστατικό να έβαζε τέτοια βόμβα. Ο πρόεδρος του κόμματος από τη στιγμή κατά την οποία θεωρείται έκπτωτος και αυτόματα έχει πάψει να ισχύει το πληρεξούσιο που έχει δώσει στον διευθυντή των Οικονομικών του κόμματος. Θα έπρεπε να αρθεί η πληρεξουσιότητα αυτή, διότι από τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος έχει πάψει να υπάρχει, τότε και αν συνεχίσει να υπάρχει το πληρεξούσιο, υπάρχουν προβλήματα σε αυτούς που μπορεί να διαχειριστούν τα οικονομικά.
Με αυτό το άκυρο πληρεξούσιο, μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη.
Δηλαδή ένας τέτοιος οργανισμός χρειάζεται να έχει την άμεση ηγεσία του κόμματος, πρέπει να έχει την άμεση οικονομική διαχείριση και είναι πολλές οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καταστατικό. Προβλέπεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος ή κάποιος αντικαταστάτης του, είναι αρμόδιος να διαχειρίζεται τα οικονομικά του» σημείωσε.
«Στην Κεντρική Επιτροπή ψήφισαν και από το τηλέφωνο»
Aς αποδεχτούμε το αποτέλεσμα, έστω κι αν η ψηφοφορία δεν είναι απολύτως νόμιμη, είπε ο κ. Αυλωνίτης ερωτηθείς για τους «87» και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να εκπέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ επεσήμανε τα εξής:
«Το να δημιουργείς προσκόμματα τέτοιου είδους στον πρόεδρο του κόμματος για να μη συμμετάσχει στις εκλογές, σημαίνει ότι είσαι αποφασισμένος να δημιουργήσεις αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε να μην συμμετάσχει ο Στέφανος Κασελάκης, ο οποίος χρημάτισε 11 μήνες πρόεδρος.
Οι δημοσκοπικές προβλέψεις δείχνουν ότι δεν δέχεται ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη διαδικασία έκπτωσης, γιατί φαίνεται ότι εκλέγεται από 150.000 κόσμο στις τελευταίες εκλογές και πέρυσι το Σεπτέμβριο και τον ρίχνεις με μια ομάδα, ένα όργανο που λέγεται Κεντρική Επιτροπή όπου μπήκαν άνθρωποι οι οποίοι ούτε καν τους γνωρίζουν, ούτε έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες. Μερικοί δε εξ αυτών σίγουρα ψήφισαν με το τηλέφωνο. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ότι καλύτερο, δεν είναι ότι δημοκρατικότερο» συμπλήρωσε.
«Είμαι στο πλευρό του Κασσελάκη και το λέω δημοσίως»
Στην ερώτηση ποιοι φοβούνται τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης απάντησε ότι η συγκολλητική ουσία των 87 σήμερα δεν ήταν κάποιο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο έρχεται σε αντίφαση ή σε αντίθεση με αυτό του Στέφανου Κασσελάκη.
«Θεωρώ ότι η συγκολλητική ουσία είναι ακριβώς το ίδιο το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, ερχόμενος ως νέος πρόεδρος και μάλιστα από ξένο μέρος από την Αμερική, ήταν σαν να έπεσε μια μεγάλη πέτρα μέσα στα λιμνάζοντα νερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαι στο πλευρό του και το λέω και δημοσίως, όχι μόνο επειδή αντέδρασα στη λογική και στην πρακτική που ακολουθήθηκε έτσι ώστε να εκπέσει, αλλά στο γεγονός ότι θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια κρίση του ιδεολογικού πολιτικού συστήματος. Ειδικά στην Ευρώπη το βλέπουμε και είναι και ανησυχητικά τα φαινόμενα.
Οι αριστερές ιδέες, όπως τις γνωρίσαμε, έχουν υποστεί μεγάλη ήττα τα τελευταία χρόνια και εδώ στην Ελλάδα που η κρίση είναι με οριζόντιο τρόπο, καταλαμβάνει δηλαδή όλα τα κόμματα. Χρειάζεται μια αναπνοή, μια ανάσα καινούργια, στον χώρο αυτό» διαμήνυσε.
Σε ερώτηση για τα επόμενα βήμα, ο κ. Αυλωνίτης ανέφερε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει αυτή τη στιγμή να βγούμε προς τα έξω με μια θετική πρόταση, δηλαδή να μην μπούμε σε μια αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο και να συνεχίσουμε αυτή την εσωστρέφεια. Το τι λέει η Κατερίνα Νοτοπούλου, το τι λέει ο Ραγκούσης, το τι λέει ο Σπίρτζης, φθείρουν ακόμα περισσότερο το κόμμα.
Κατερίνα μου, αφού τον λες θρασύδειλο, γιατί δεν ακούς τον Κασσελάκη να πας στον εισαγγελέα;
Η παραίνεση μέσω του Προέδρου να σέβεται και να υποστηρίζει το κόμμα της και τον πρόεδρο του.
Δεν νομίζω ότι αποτελεί μπούλινγκ. Ο κύριος Ραγκούσης μαζί με τον κ. Σπίρτζη τώρα είναι και ο κύριος Ζαχαριάδης.
Μήνες ολόκληρους δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δυσφημούν τον ίδιο τον Πρόεδρο. Μα δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Να σοβαρευτούμε λίγο.
Θεωρώ ότι ο Στέφανος Κσσελάκης καλό θα είναι να βγει προς τα έξω όταν θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της υποψηφιότητάς του.
Δηλαδή το να βγει σήμερα και αύριο να του πουν ότι ξέρεις, δεν έκοψες καλά τα μαλλιά σου και δεν σε βγάζουν οι προϋποθέσεις. Τα έχει όλα αυτά τα εχέγγυα. θα έπρεπε να είχαν γίνει εκλογές χτες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν με ταχύτατο τρόπο αυτό το κενό εξουσίας που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς τέλος εάν θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, εάν εκλεγεί ο Παύλος Πολάκης, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης απάντησε ότι «Θα αποδεχτώ τον πρόεδρο που θα εκλεγεί και θα συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν θα αποδεχτώ επ ουδενί το πραξικόπημα που μπορεί να γίνει στην περίπτωση κατά την οποία δεν αποδεχτούν ως υποψήφιο τον τον Στέφανο Κασελάκη».