Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ, για τη στήριξη της οικογένειας εξειδικεύτηκαν σήμερα σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου.

Στη διυπουργική συμμετείχαν:

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
  • Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τη συζήτηση συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για τις ενισχύσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τη στήριξη για τη γέννηση παιδιών, την αύξηση του επιδόματος στέγασης και τις αλλαγές για τους τρίτεκνους.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται στα 250 ευρώ και η προσαύξηση για κάθε παιδί είναι πλέον στα 75 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται το Επίδομα Στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 και 75 ευρώ αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Ειδικίτερα, σχετικά με τις νέες παροχές που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής:

  • Αναγνώριση Τριτεκνικής Ιδιότητας: Η αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας θα διατηρείται εφ’ όρου ζωής, επιλύοντας το ζήτημα της απώλειας δικαιωμάτων όταν τα παιδιά συμπληρώνουν τα 18 έτη ή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.
  • Πιστοποίηση Τριτεκνικής Ιδιότητας: Θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και αυτόματα μέσω gov.gr.
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο: Το ποσοστό θέσεων που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα αυξηθεί από 12% σε 16%.
  • Φοροαπαλλαγές Νέων Γονέων: Παροχές έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου με συνολικό ποσό έως 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει μείωση αποδοχών.
  • Voucher για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς: Θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για τις επιχειρήσεις που παρέχουν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και αύξηση των χρηματοδοτήσεων για νέα voucher.

Επέκταση και Δημιουργία Θέσεων Σταθμών

Χρηματοδότηση Βρεφικών Σταθμών: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση ή επέκταση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αύξηση των θέσεων, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει τέλος Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Διπλασιασμός των voucher, με πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους και επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί 803 συµφωνητικά ενώ υπάρχουν 1.308 διαθέσιµοι επιµελητές. Αρχές του 2025 θα δηµοσιευτεί η νέα πράξη για εφαρμογή σε όλους τους δήµους της χώρας. Χρηµατοδότηση € 100 εκ. από το ΕΣΠΑ

Ψηφιακή Υποστήριξη και Παρατηρητήρια

Ψηφιακή Πλατφόρμα για Οικογένεια: Δημιουργία διαδικτυακού τόπου «all-about-myChild» για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις δημόσιες παροχές.

Παρατηρητήριο Δημόσιας Πολιτικής: Καθιέρωση παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των δημογραφικών πολιτικών και χρηματοδότηση € 3 εκ. από το ΕΣΠΑ.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, καθώς και της στήριξης των συνταξιούχων. Δείτε εδώ όλα τα μέτρα