Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης έως τις εθνικές εκλογές του 2027 παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα σε 2 ώρες και 22 λεπτά που διήρκεσε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κατ’ αρχάς το γεγονός και μόνο ότι στο σκηνικό που είχε στηθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ήταν με μπλε και άσπρα πάνελ η αποτύπωση της φράσης «Ελλάδα 2027» και στο βάθος η ψηφιακή ελληνική σημαία κυμάτιζε, έστελνε το μήνυμα πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει την τετραετία, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια περί πρόωρων εκλογών, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα.
Κατ’ αρχάς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τους δύο μεγάλους στόχους της τετραετίας που είναι:
- η αύξηση των μισθών όπου πρέπει «ο μέσος μισθός το 2027 να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ»
- και η αναβάθμιση του ΕΣΥ, όπου «πρέπει να έχουμε περισσότερα κέντρα υγείας και νοσοκομεία, περισσότερους και καλύτερα αμειβόμενους γιατρούς. Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 2,5 χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση ήταν έτη πανδημίας και το Σύστημα ανταποκρίθηκε επαρκώς. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια και χθες ανακοίνωσα την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους. Ανακοινώσαμε ένα πλαίσιο κινήτρων για προσέλκυση γιατρών όπου υπάρχουν ελλείψεις, σε παραμεθόριες περιοχές. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και κάποιο ιδιωτικό έργο. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμη όμως προβλήματα, όπως το πώς λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα δείτε αλλαγές τους προσεχείς μήνες, όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στα εν λόγω τμήματα».
«Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα που μου θίγουν οι πολίτες»
Αναλυτικότερα τώρα όσον αφορά τα της οικονομίας, παραδέχθηκε πως «είναι το πρώτο θέμα που πάντα οι πολίτες μας θίγουν». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε απότομη αύξηση τιμών ως αποτέλεσμα του διεθνούς πληθωρισμού. Η ακρίβεια είναι το άθροισμα επιμέρους πληθωριστικών τάσεων, όπως π.χ. στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου πήραμε μέτρα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα που παρατηρούνται προσωρινές, ελπίζω, στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στα σούπερ μάρκετ τους 3-4 μήνες βλέπουμε μια σταθεροποίηση τιμών και εν μέρει αποκλιμάκωση. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και αυξάνουμε τους μισθούς. Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος».
Για το πώς σκοπεύει να καλύψει το χάσμα μισθών – κόστους ζωής, σημείωσε ότι «μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 9%. Και σίγουρα είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται από το να είναι άνεργος. Έχουμε εργοδότες που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Πέρα από την αύξηση μισθού, εφαρμόζεται και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με αποτέλεσμα να δηλώνονται περισσότερες υπερωρίες που μέχρι σήμερα είτε δεν δηλώνονταν, είτε τις πλήρωναν με “μαύρα”. Είδαμε επίσης συνταξιούχους να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, χωρίς να παρακρατείται τμήμα της σύνταξής τους. Κι αυτή είναι μια στήριξη στο εισόδημά τους. Και βέβαια θέλουμε καλύτερες δουλειές και με μεγαλύτερο μισθό».
Για το θέμα της στέγης και τα υψηλά ενοίκια ανέφερε πως «το ενοίκιο είναι το πρώτο πρόβλημα για αυτούς που νοικιάζουν – ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” προέβλεπε η μηνιαία δόση που θα δίνεται να είναι χαμηλότερη από αυτή ενός ενοικίου. Θα βοηθήσει επίσης και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Έχουμε και το πρόγραμμα για άτοκα δάνεια ύψους έως 20.000 ευρώ για ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων. Η αγορά ακινήτων είναι μια αγορά προσφοράς και ζήτησης. Εάν μπουν στην αγορά τα “κλειστά” σπίτια, θα μειωθούν τα ενοίκια».
Διορθώσεις στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών
Αναφορικά με τις διορθώσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως: «Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και αναφέρομαι στο τεκμαρτό εισόδημα. Ελάχιστοι επαγγελματίες επέλεξαν τελικά να αμφισβητήσουν τη φορολογική επιβάρυνση που προέκυψε από το τεκμαρτό εισόδημα. Είπαμε όμως ότι θα κάνουμε σημειακές διορθώσεις που εξήγγειλα χθες ειδικά όσον αφορά τους οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, μέτρο που στηρίζει την ελληνικό ύπαιθρο», ενώ ερωτηθείς για τις αυξημένες τιμές χονδρικής στην αγορά ενέργειας υπογράμμισε πως «πράσινη» μετάβαση αποτελεί περιβαλλοντική και οικονομική αναγκαιότητα. «Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ όμως είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Γι’ αυτό και τις βραδινές ώρες, παρατηρήθηκε μια απότομη άνοδος της τιμής. Υπάρχει μια στρέβλωση αυτή τη στιγμή στην αγορά ενέργειας στα Βαλκάνια και θα αναδείξω το πρόβλημα με μια επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτι δεν δούλευε καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο και πρέπει να παρθούν αποφάσεις, ώστε να μην έχουμε αυτές τις στρεβλώσεις. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα ήταν και είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» ήταν τα λόγια του.
Δεν μετακομίζει σε ευρωπαϊκή θέση
Ένα σημαντικό τμήμα της συνέντευξης αφορούσε τα μελλοντικά πολιτικά σχέδια του ιδίου του προέδρου της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού υποσχέθηκε ότι «η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα» και ενώ σημείωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «δεν ήταν κακό για τη Νέα Δημοκρατία αλλά κατώτερο των προσδοκιών μας», είπε στους δημοσιογράφους χαριτολογώντας ότι «θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη… Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023. Δεν έχω κάποιο σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μια πλήρη θητεία που σκοπεύω να την εξαντλήσω, έως το 2027. Θα διαψευστούν όσοι κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές. Η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, κάποιοι λένε ότι είναι άπιαστο όνειρο. Θα συνιστούσα υπομονή. Εάν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση; Η απάντηση θα είναι θετική. Το 2027 είναι πολύ μακριά».
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος με φιλάθλους το 2025
Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά τα φαινόμενα παραβατικότητας και τη βία στα γήπεδα. Ερωτηθείς σχετικά από τον διευθυντή του Newsbeast, Βίκτωρα Μοντζέλλι, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «έχουμε κάθε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο» στην αντιμετώπιση της βίας, «και ότι κάποια από αυτά που μας λέγανε ότι δεν μπορούν να γίνουν, έγιναν. Οι κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και η ταυτοποίηση του κατόχου εισιτηρίου με ψηφιακά μέσα έγινε πράξη. Και το σύστημα λειτουργεί. Έχουμε πια και το ψηφιακό μητρώο των λεσχών των φιλάθλων κι ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο. Άρα, νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου».
Και συνέχισε: «Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δεν μπορώ να σας το πω. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα γίνει κατά ανάγκη αύριο, αλλά ναι θα το θέλαμε. Είναι και παρότρυνσή μου προς την ΕΠΟ, το πρώτο μεγάλο τεστ για το πώς μπορούν να συνυπάρχουν οι φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων θα είναι ο τελικός του κυπέλλου το 2025 να γίνει με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ, με την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίζει απόλυτα την ασφάλεια της διεξαγωγής ενός τέτοιου μεγάλου αγώνα».
Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ 2024: