Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την πολιτική προστασία συνεχίζει να ρίχνει η αντιπολίτευση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στην επόμενη ημέρα ρίχνοντας τους τόνους και στρέφοντας το βλέμμα σε πολιτικό επίπεδο στην απολογιστική συζήτηση για τα κυβερνητικά πεπραγμένα που θα προκαλέσει ο πρωθυπουργός στη βουλή στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζε στο Newsbeast «η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται, είμαστε προσηλωμένοι στο δύσκολο έργο μας, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ενώ σε δήλωσή του χθες το απόγευμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας συνέστησε τη μέγιστη δυνατή προσοχή, καθώς έρχεται ένα δύσκολο – όπως είπε- καιρικά τριήμερο και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε διυπουργική – συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΟΤΑ και όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

πεντελη μητσοτακης

Παρότι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης βγήκε ευθέως στην επίθεση, καθώς με βίντεο 11 λεπτών που δημοσιοποίησε κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαχειριστική ανεπάρκεια, παρουσιάζοντας πέντε προτάσεις για την πολιτική προστασία, οι αιχμές αυτές έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση.

Το βάρος στη στήριξη των πυρόπληκτων

«Θα επουλώσουμε γρήγορα τις πληγές» ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός από την Πεντέλη με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός με στόχο να υλοποιηθεί το σχέδιο των 10 σημείων που ανακοινώθηκε για την επόμενη ημέρα στην Αττική.

Ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων πρώτης αρωγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr από τους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, ενώ σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

φωτια αττικη

Καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα από το υπουργείο Ενέργειας

Σε πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται στο υπουργείο Ενέργειας για την ολοκλήρωση του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» με στόχο τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο, οι προϋποθέσεις και το εύρος των δικαιούχων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη η κυβέρνηση καταρτίζει ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής, με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κάνει υπερμετάδοση στον αστικό ιστό μία πυρκαγιά.