Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου ξεκινά επίσημα η προετοιμασία για την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας κρίσιμης περιόδου για την κυβέρνηση. Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν τις θερινές διακοπές, είχε δοθεί ξεκάθαρη εντολή στους υπουργούς για ολιγοήμερη ξεκούραση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα επιστροφής στις 18 Αυγούστου (σ.σ. εξαιρούνται βέβαια οι υπουργοί που εμπλέκονταν με τη φωτιά στο βορειοανατολική Αττική οι οποίοι επέστρεψαν εσπευσμένα).

Η 88η Δ.Ε.Θ. (που φέτος έχει προγραμματιστεί για το χρονικό διάστημα από Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ανακοινωθεί η στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Οι συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν, πολλές από τις οποίες υπό την προεδρία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, θα καθορίσουν τόσο τους κεντρικούς άξονες όσο και τις λεπτομέρειες των νέων πολιτικών πρωτοβουλιών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η «ολική επανεκκίνηση», με έμφαση σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποκαλύψει μέρος της στρατηγικής του για τη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι το «καλάθι» των εξαγγελιών δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο ίσως πολλοί θα ήθελαν. Υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μεγάλα πακέτα παροχών και ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λειτουργήσει ως «πρώιμος Αϊ-Βασίλης», κατά την έκφρασή του σε τηλεοπτική συνέντευξη στα μέσα Ιουλίου, διανέμοντας χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει. Η στρατηγική αυτή δεν είναι τυχαία. Η επιστροφή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2025, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους ευρωπαίους εταίρους της. Ως εκ τούτου, οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα επικεντρωθούν σε μέτρα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με έμφαση σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η δημόσια υγεία. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζονται βασικά προβλήματα της κοινωνίας.

Πάντως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ έχει προστεθεί τώρα και η παράμετρος της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική. Η αντιδράσεις ως προς τη διαχείριση της κατάστασης έχουν προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι προσαρμογές στο σχέδιο δράσης. Οι αναπροσαρμογές ως προς τους τρόπους αντίδρασης έναντι των πύρινων μετώπων κρίνονται εκ του αποτελέσματος αναγκαίες

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε τομείς όπως το στεγαστικό και το δημογραφικό, ενώ υπάρχει σκέψη για διορθωτικές κινήσεις σε ήδη ψηφισμένες πολιτικές, όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία εκτιμάται ότι επηρέασε αρνητικά το αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές.