Όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κινητοποιείται συντονισμένα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η έδρα του παραιτηθέντα βουλευτή, Όθωνα Ηλιόπουλου, θα παραχωρηθεί στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος είναι πλέον ο έκτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ηγεσία του κόμματος έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφείς κατευθύνσεις στα στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις στήριξης, προκειμένου να πιέσουν για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου και την επίσημη διευκρίνιση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι η έδρα ανήκει στην πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου, η Κουμουνδούρου ανέλαβε δράση. Έδωσε «γραμμή» στα στελέχη του κόμματος να προωθήσουν το αίτημα για την παραχώρηση της έδρας στον κ. Κασσελάκη, παρακάμπτοντας τους πέντε πρώτους επιλαχόντες, που είναι η προαναφερθείσα δημοσιογράφος κ. Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Θανάσης Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση ήρθε από τη Θεοδώρα Τζάκρη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι η επιθυμία του κ. Ηλιόπουλου να παραχωρηθεί η έδρα στον κ. Κασσελάκη πρέπει να γίνει σεβαστή. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη για να μην αλλοιωθεί «ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο». Με αυτή τη δήλωση, έθεσε το πλαίσιο για την περαιτέρω στήριξη του αιτήματος, αναδεικνύοντας τη σημασία της εκπροσώπησης της διασποράς από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

Ακολούθησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος προχώρησε σε δημόσια δήλωση αλλά και σε έκδοση Δελτίου Τύπου για να εκφράσει την άποψή του ότι η έδρα ανήκει στον κ. Κασσελάκη. Στη δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η πρόθεση του κ. Ηλιόπουλου είναι ξεκάθαρη στην επιστολή παραίτησής του, στην οποία αναφέρει πως «παραιτούμαι υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη». Ο κ. Αυλωνίτης συνέδεσε την παραίτηση αυτή με τη βούληση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική διασπορά, επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση αντανακλά τις προσδοκίες τους. Μάλιστα, έδειξε ιδιαίτερο ζήλο, επανερχόμενος με δεύτερη δημόσια δήλωση υποστήριξης προς τον κ. Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας και πάλι τη σημασία της παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου «υπέρ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Η βουλευτής, Νίνα Κασιμάτη, συνέχισε την ίδια γραμμή, εκφράζοντας την άποψη ότι η έδρα πρέπει να πάει στο «πανάξιο τέκνο του ελληνισμού της διασποράς», Στέφανο Κασσελάκη. Στη δήλωσή της τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη να γίνει ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικός πρωθυπουργός που προέρχεται από την ελληνική διασπορά. Επιπλέον, ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι έχουν ήδη επιλέξει ως ηγέτη τον κ. Κασσελάκη. Με τη φράση «Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!», η κ. Κασιμάτη έκλεισε τη δήλωσή της, υποδηλώνοντας την επιθυμία των στελεχών του κόμματος να δουν τον κ. Κασσελάκη να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Παρόμοια στάση κράτησε από την πλευρά του και ο Πέτρος Παππάς, στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «υποχρέωση» και μάλιστα «αυτονόητη» την παραίτηση των πέντε επιλαχόντων υπέρ του κ. Κασσελάκη. Ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για τη χώρα, οι υπόλοιποι επιλαχόντες πρέπει να διευκολύνουν την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξασφαλίσει την παρουσία του προέδρου της στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Ο δε βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης, αν και αναγνώρισε ότι η επιθυμία του κ. Ηλιόπουλου (σ.σ. να καταλάβει την έδρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει νομικό βάρος, υποστήριξε ότι υπάρχουν ηθικοί λόγοι που επιβάλλουν την παραχώρηση της έδρας στον κ. Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η ανάγκη για συνέχιση της εκπροσώπησης του απόδημου Ελληνισμού, καθώς και η ηθική στην παρούσα συγκυρία, καθιστούν απαραίτητη την παρουσία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Την αλυσίδα των δηλώσεων ολοκλήρωσε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, η οποία υποστήριξε ότι η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από τον πρόεδρό του είναι «πολιτικά αναγκαία και θεσμικά ορθή» μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου. Η κ. Σβίγκου ανέδειξε τη σημασία της παρουσίας του κ. Κασσελάκη στη Βουλή, θεωρώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη φωνή του κόμματος στη νομοθετική εξουσία, κάτι που είναι κρίσιμο για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία.