Με την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία αύριο κλείνει και αυτός ο κύκλος των αλλαγών με γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας δεδομένου ότι πρόκειται για νευραλγικά πόστα που στηρίζουν και επιταχύνουν το υπουργικό έργο.

Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται αυτό το διάστημα στην “αρχιτεκτονική” του πακέτου των παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πολιτικό και οικονομικό ορόσημο που αποτελεί το εφαλτήριο για τη νέα χρονιά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει τις πολιτικές προτεραιότητες με ορίζοντα τριετίας με κεντρικό στόχο τη γρήγορη σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης σε μισθούς, θεσμούς και ατομικές συμπεριφορές. Στην πρώτη γραμμή η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει πίστα η καθημερινότητα των πολιτών, ενώ θέτει και πολιτικό πρόσημο στις παρεμβάσεις εξηγώντας ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα δυναμικό που θέλει να καινοτομεί χωρίς να χάνει την ταυτότητά του αλλά και να διευρύνεται χωρίς να εγκαταλείπει τις αρχές του.

Πολιτική με κοινωνικό πρόσημο

Σε προτεραιότητα έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο την εξεύρεση πόρων για την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, την εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους ώστε να απολαμβάνουν κοινά προνόμια, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση νέων μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια άνεργων. Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει επίσης, την αύξηση του επιδόματος παιδιού αλλά και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε συμβασιούχες εργαζόμενες αλλά και στον εκπαιδευτικό κλάδο σε ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.

Τέσσερα προγράμματα – αντίδοτο στη στεγαστική κρίση

Μεγάλο βάρος πέφτει στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς το στεγαστικό πρόβλημα και η επίλυσή του βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την υποστήριξη των νέων οικογενειών, ένα κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση, προωθώντας λύσεις που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το Φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό επεξεργασία βρίσκονται 4 προγράμματα και συγκεκριμένα: το “Σπίτι μου 2”, το οποίο επιχειρεί μέσω δανεισμού από τράπεζες με χαμηλά και μηδενικά επιτόκια για τους πολύτεκνους να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες 200.000 οικογενειών, το πρόγραμμα “Ανακαινίζω- Νοικιάζω” μέσω του οποίου θα διατεθούν 1.000 κλειστά διαμερίσματα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, με κάλυψη του ενοικίου μέσω επιδότησης, το “Κάλυψη”, το οποίο θα καλύψει μέσω ΣΔΙΤ τις ανάγκες 12500 οικογενειών με αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και οικοπέδων και η “Κοινωνική Αντιπαροχή” που στόχο έχει να στεγάσει 1.250 οικογένειες ανέργων μέσω της επιδότησης ενοικίου για 2+1 έτη.