Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στη βελγική πρωτεύουσα για τις θέσεις των επιτρόπων της Κομισιόν και τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο πενταετή κύκλο με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο ανάλογο την ισχυροποιημένης θέσης της στα ευρωπαϊκά φόρα αλλά και της διείσδυσης που έχει καταφέρει να επιτύχει σε διεθνές επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο politico έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες λέγοντας: «Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μία την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη απάντησε: «Το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο».

Ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε αρκετοί είναι οι επίτροποι που θα παραμείνουν, όπως από την Λετονία, ο Βλάντις Ντομπρόφσκις, από τη Σλοβακία ο Μάρος Σέφκοβιτς και από την Ολλανδία ο Γόπκε Χέκστρα. Ωστόσο, Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ιρλανδία και Τσεχία φαίνεται ότι έχουν επιλέξει ήδη το πρόσωπο που θα προτείνουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, τονίζοντας ότι συναρτά την επιλογή του με βάση το χαρτοφυλάκιο που θα προταθεί στη χώρα μας.

Φαβορί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχει συνομιλήσει απευθείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τουλάχιστον δύο φορές.

Στο τραπέζι βρίσκονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Σταύρου Παπασταύρου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά πρόσωπο – έκπληξη.

Φλερτάρουν με χαρτοφυλάκια

Γαλλία και Ιταλία διεκδικούν με ηχηρό τρόπο το οικονομικό χαρτοφυλάκιο, ενώ η Ισπανία δείχνει να φλερτάρει με αυτό της πράσινης μετάβασης.

Το νέο χαρτοφυλάκιο για τις μεσογειακές υποθέσεις έχει ανοιχτά διεκδικήσει η Κύπρος, ενώ η Ελλάδα θα επιθυμούσε μεταξύ των θεματικών της Ενέργειας (παραγωγικό) , της Διεύρυνσης (θεσμικό), της Ανταγωνιστικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό της Άμυνας. Ειδικά για την ευρωπαϊκή άμυνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του προτείνοντας τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας.

Δυνατό χαρτί του πρωθυπουργού ως προς την διεκδικητικοτητα του και τον τελικό στόχο – αρμοδιότητες και πόρους – είναι ότι διαπραγματεύεται από θέση ισχύος λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί με την επανεκλεγείσα στο τιμόνι της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και δεδομένου ότι ήταν ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών για την υποψηφιότητά της από πλευράς του ΕΛΚ.