Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και επιβεβαίωση της περικοπής της 13ης και 14ης σύνταξης για τους Έλληνες συνταξιούχους κατήγγειλε ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Νικολόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των αναλογιστικών μελετών για το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Σε δήλωσή του τόνισε:

«Tο μήνυμα που βγαίνει από την ανακοίνωση των αναλογιστικών μελετών των τριών μεγάλων ταμείων της χώρας μας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) είναι ότι:

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη για τους Έλληνες συνταξιούχους.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ επίσημα και πανηγυρικά ο Πρωθυπουργός για τις διαβεβαιώσεις, που έδωσε στον Ελληνικό λαό ότι οι συντάξεις θα αποκατασταθούν μόλις ξεπεραστεί η κρίση.

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν:

Ø Οι βάσιμες αιτιάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για την ορθότητα των στοιχείων που έδωσαν τα Ταμεία. Η ανατροπή των στοιχείων αυτών θα φέρει στο άμεσο μέλλον νέα επώδυνα μέτρα για τις συντάξεις.

Ø Η παραδοχή ότι οι αναπηρικές συντάξεις θα μειωθούν από το 14,5% στο 8,5% (δηλαδή κατά 41%). Θα κοπούν δηλαδή και οι συντάξεις των αναπήρων;
Ø Οι δείκτες των παροχών μειώνονται συνεχώς.

Ø Ο βαθμός αναπλήρωσης των συντάξεων – όπως είχαμε επισημάνει και στην ψήφιση του σχετικού Νομού – μειώνεται δραστικά. Από 15% έως 27% θα μειωθούν οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια!!

Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μας δεν εγγυώνται τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Η επιβεβαίωση εκ των υστέρων, των στρεβλών ασφαλιστικών ρυθμίσεων, με αναλογιστικές μελέτες οι παραδοχές των οποίων είναι υπό αμφισβήτηση, δεν προσθέτει αξιοπιστία στο Ασφαλιστικό μας Σύστημα».