Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens προαναγγέλλει ουσιαστικά ο Σήφης Βαλυράκης, σε δήλωσή του εν αναμονή της υποβολής του πορίσματος.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής υπογραμμίζει ότι «ομόφωνα η επιτροπή προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και να διαλευκανθεί επιτέλους η υπόθεση Siemens που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ελληνική πολιτική ιστορία».

Την ίδια ώρα όμως, επισημαίνει ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους, επιχειρώντας να απαντήσει στη δριμεία κριτική πολιτικών δυνάμεων για τη μη επαρκή διερεύνηση.

Ο κ. Βαλυράκης στέκεται επίσης στις ομόφωνες πορισματικές αναφορές στις οποίες κατέληξε η επιτροπή.
Ειδικότερα, επισημαίνει τη διαπίστωση για ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Εξαπολύει επίσης, για άλλη μια φορά, έντονη κριτική στη δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «οι Δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005, όφειλαν από καιρού να είχαν προχωρήσει σε βάθος την εξέταση συγκεκριμένων εμπλεκομένων προσώπων είτε αυτά είναι οι γνωστοί δωροδοκήσαντες, πρώην στελέχη της SIEMENS, είτε παρένθετα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος».

Διατυπώνει την εκτίμηση της εξεταστικής ότι «η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσόν των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον».

Τέλος, δηλώνει ότι ομόφωνα η επιτροπή προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων σε όλα τα εμπλεκόμενα φυσικά