Οι Οικολόγοι Πράσινοι φέρνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της παράνομης έγκρισης για λατομείο γύψου με εκρηκτικά σε απόσταση αναπνοής από το Ελαφονήσι στη Νοτιοδυτική άκρη της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη με μεγάλη οικολογική και τουριστική σημασία. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ρωτά:

«Είναι συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία η εκ των υστέρων και μετά από δέκα μήνες αναδρομική περιβαλλοντική αδειοδότηση, συνοδού του λατομείου έργου (δρόμος πρόσβασης) χωρίς τη δημοσιοποίηση που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να λάβει γνώση και να εκφέρει άποψη το κοινό;

Είναι συμβατή με την οδηγία 92/43 Ε.Ο.Κ. η εγκατάσταση λατομείου γύψου με εκρηκτικά και δρόμου πρόσβασης στην εν λόγω περιοχή και σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από Ζώνη Ενεργού Προστασίας;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβείτε ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία της περιοχής;

Σε ποίες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να διασφαλίσει την περιοχή από πράξεις της διοίκησης που οδηγούν στην κατασπατάληση κοινοτικών πόρων αλλά και σε διακινδύνευση προστατευόμενων ειδών των οδηγιών 92/43 και 79/409 Ε.Ο.Κ.;»

Ακόμα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε «Φέρνουμε στο ευρωκοινοβούλιο την υπόθεση του λατομείου στο Ελαφονήσι της Κρήτης, γιατί πρόκειται για ακραία περίπτωση κακοδιοίκησης και πρακτικών που υπονομεύουν το μέλλον».« Όταν η κρατική διοίκηση αναιρεί από το παράθυρο το χωροταξικό σχεδιασμό μιας ολόκληρης περιοχής, για να διευκολύνει καταστροφικές παρεμβάσεις σε ένα από τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα σημεία της Κρήτης, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα. Τέτοιες καταστάσεις έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα αρκετές περιοχές, και δε μπορούν πια να γίνονται αποδεκτές ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τον αγώνα των πολιτών και της αυτοδιοίκησης για τη σωτηρία ενός εμβληματικού τοπίου με μεγάλη οικολογική και τουριστική σημασία».