«Πρόεδρε, είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο. Θέλω ευθέως να σου πω ότι η δική σου συμπεριφορά στη συνέντευξη, με ευθεία επίθεση κατά πάντων, ήταν αντιθεσμική και τοξική», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου κατά την κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Δεν είμαι υπάλληλος, για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», ανέφερε η ίδια. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από βαρύτατες εκφράσεις, που διατυπώθηκαν κατά του προέδρου του κόμματος, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, χωρίς όμως να μιλήσει για το στήσιμο καλπών.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Κατά τον απολογισμό που επιχείρησε, μίλησε για «αρρυθμίες» του κόμματος, ενώ τόνισε πως υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ βγήκε από το τέλμα και κάλεσε τα υπόλοιπα στελέχη να μην γκρεμίσουν (μαζί) ό,τι έχτισαν (μαζί). Παράλληλα, κατηγόρησε άλλους πως «βοήθησαν το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας».

«Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο, όμως, να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής, παίρνοντας τα φώτα μακριά από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πύρ ομαδόν κατά του προέδρου

«Η επίκληση της διαπλοκής χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εσωτερικού εχθρού», ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο και μετέπειτα Συνέδριο. Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας. Δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13% ή του 15%.

Ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζήτησε προσφυγή στη βάση και τόνισε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Με απογοήτευσες με τη συνέντευξή σου. Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, να προχωρήσεις σε διαδικασία εκλογής».
Να στήσει κάλπες κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ο Πέτρος Ευθυμίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε, πρέπει να επιδιώξεις να αναβαπτιστείς στη λαϊκή εντολή. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες».

Πρωτοβουλίες ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, λέγοντας: «Να τα δούμε όλα από την αρχή και εκλογή προέδρου από τη βάση». Ο Παύλος Γερουλάνος, που έχει εμφανιστεί ως ένας από τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία του κόμματος, δεν κρύφτηκε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το κέντρο χρειάζεται τη σπίθα, τον ηγέτη του κι αυτό προϋποθέτει την κάλπη. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα».

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό του Ανδρουλάκη

Ελάχιστα ήταν τα στελέχη που πήραν θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση. Μεταξύ αυτών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαχειριζόμαστε μια ήττα, ενώ δεν χάσαμε. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Με όρους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά».

Και ο βουλευτής του κόμματος, Μανόλης Χνάρης, σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηττηθεί. Ηττάται μόνο από τις συμπεριφορές των στελεχών μας»

Οι «ενωτικοί»

Με ενωτική διάθεση εμφανίστηκαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως πρέπει «να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στο χώρο της Κεντροαριστεράς», ενώ η Μιλένα Αποστολάκη σημείωσε: «Θα αγωνιστώ, για να μην πληγεί η ενότητα της παράταξης. Αυτός είναι ο δικός μου αγώνας».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε πως «χρειάζεται γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα. Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία».