Νέα επεισόδια είχαμε σήμερα στο… σίριαλ που λέγεται ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, να μην παίρνει θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά να λέει ότι «είναι η στιγμή να εκφραστούν όλα ελεύθερα».

Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια Λάρισας, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», τόνισε: «Ακούστε! Εγώ θα πάρω θέση, όπως παίρνω πάντα, θα πάρω θέση στα όργανα. Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων, με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους. Όλα να εκφραστούν, όλα να μπουν στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε όσοι έχουν αγωνία για το οτιδήποτε -και τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα-, όλα τα ζητήματα».

Οι αποφάσεις Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, τη «σκυτάλη» θα πάρουν και άλλα στελέχη, τα οποία σκοπεύουν να μιλήσουν στην Κεντρική Επιτροπή, κατεβάζοντας δική τους πολιτική πλατφόρμα. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι οι βουλευτές: Παύλος Χρηστίδης και Στέφανος Παραστατίδης.

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μάς είπε πριν από λίγο ότι «και να κερδίσει ο Νίκος, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα γι’ αυτόν σε μία αντιπαράθεση στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός θα τού αναφέρει συνεχώς ότι έχει αμφισβητηθεί από την ίδια του την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως καταλαβαίνεις, δεν θα είναι ένα εν δυνάμει κόμμα εξουσίας, αλλά ένα κόμμα που φυλλορροεί.

Αυτή η εσωστρέφεια δεν μπορεί να κρατήσει μέχρι τις εκλογές, που λέει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρξουν γκρίνιες, καθημερινές αμφισβητήσεις και αποχωρήσεις».

Από την άλλη, η «ομάδα» Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να αφήσει να «πέσει» η Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πάρει με το μέρος του ιστορικά στελέχη του Κινήματος, όπως είναι το «θείο βρέφος», ο Κώστας Λαλιώτης.

Να θυμίσουμε ότι το ιδρυτικό στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος τον στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και έβαλε τη δική του «πινελιά» στη στρατηγική του Κρητικού πολιτικού, ενώ το βάρος έχει πέσει και στις Νομαρχιακές Επιτροπές ανά την Ελλάδα, οι οποίες μέχρι αυτή τη στιγμή ελέγχονται από το «σύστημα Ανδρουλάκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέχρι στιγμής τηρεί σιγήν ιχθύος και περιμένει τους αμφισβητίες του να «ανοίξουν τα χαρτιά τους». Οι πληροφορίες λένε ότι θα μιλήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Τετάρτη.

Στέλεχος που πρόσκειται στην ομάδα Ανδρουλάκη μάς είπε ότι το αφήγημα της δήλωσης του προέδρου για «ασυμμετρία λεκανοπεδίου και περιφέρειας, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε» δεν αφορούσε τον Παύλο Γερουλάνο, αλλά «βουλευτή της Αττικής, που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ενώ δεν κατάφερε να πάρει διψήφιο ποσοστό στην περιφέρεια του».

Οι αμφισβητίες

Ο Χάρης Δούκας, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να καταθέσει δική του υποψηφιότητα, αλλά, όπως μας είπαν συνεργάτες του, σίγουρα τον προβληματίζει η περιρρέουσα κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και κοιτάει τις εξελίξεις από κοντά.

Παράλληλα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσει το τι πρόκεται να πράξει. Οι φήμες λένε ότι αυτό θα γίνει αύριο, Παρασκευή, με ανακοίνωση, ενώ, από την άλλη, ο Παύλος Γερουλάνος πορεύεται με δική του στρατηγική, καθώς πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και μετά να αναπτυχθεί ένας διευρυμένος πολιτικός πόλος απέναντι στην Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, άνθρωπος που βρίσκεται κοντά του μάς είπε ότι το θέμα ηγεσίας που έθεσε δεν αφορούσε την πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να ορίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον πρώην υπουργό, Γιάννη Μανιάτη.
Συγκεκριμένα, μάς ανέφερε: «Η απόφαση πάρθηκε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν η κοινωνία μας έφερε στην τρίτη θέση. Μας έδειξε με τον τρόπο της ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Πρέπει να πάρουμε γενναίες και ουσιαστικές αποφάσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία “παίζει μπάλα” μόνη της».

Η ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται», σίγουρα ισχύει κατά τα δύο τρίτα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτή τη στιγμή έχει τεμαχιστεί σε πολλά κομμάτια, όπως μάς είπε άνθρωπος που ξέρει την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ.