Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024. Νίκος Παπανδρέου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου αμφισβητούν ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη και ζητούν την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για να αναδειχθεί νέα ηγεσία μέσα στο 2024.
Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμμένει στο καταστατικό και στην πρόβλεψη για εκλογή αρχηγού το 2025, προτρέποντας ουσιαστικά όσους θέτουν ζήτημα να πάνε στα όργανα του κόμματος και να τα πούνε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει, για την επόμενη εβδομάδα, να συγκαλέσει τα όργανα για τη μετεκλογική συζήτηση. Αλλά τα βλέμματα στρέφονται στο αν και άλλα στελέχη, δημοσίως ή στις συνεδριάσεις των οργάνων, θέσουν θέμα ηγεσίας.
Ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος επανήλθε σήμερα, τονίζοντας ότι ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εκείνος που «είχε πει ότι, αν είμαστε τρίτο κόμμα, θα είναι πολιτική ήττα».
Μιλώντας στο Open, o κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι «στόχος στρατηγικός, πολιτικός, ψυχολογικός ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε», ενώ εξηγώντας γιατί έκανε δημόσια παρέμβαση πριν από λίγες ημέρες είπε ότι «δεν μπορούσα να ακούω τρεις ημέρες να λένε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ανέκαθεν η Αττική. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Αθήνα και την Αττική ανεβήκαμε ποσοστιαία περισσότερο. Ειδικά η Αθήνα είναι η μόνη περιφέρεια όπου αυξήσαμε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους».
«Αν είναι να στοχοποιήσεις την Αθήνα, καλό θα είναι να κοιτάς τα νούμερα. Αν είχαμε πετύχει τον ίδιο στόχο σε όλες τις περιφέρειες, θα ήμασταν δεύτερο κόμμα», συμπλήρωσε ο κ. Γερουλάνος αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Όπως είπε, «όταν η κριτική γίνεται εκτός οργάνων και χωρίς να κοιτάει τα νούμερα οδηγεί σε διχασμό. Όταν γίνεται μέσα στα όργανα, τότε οδηγεί στην ενότητα».
Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Έχουμε δουλειά να κάνουμε πρώτα. Αν δεν κάνουμε σωστή αποτύπωση του αποτελέσματος, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να πορεύεται έτσι χωρίς να κάνει απόλυτη καταγραφή του τι πήγε λάθος, όποιος και να εκλεγεί αρχηγός αύριο του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει έναν δρόμο που δεν μας έχει φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε».
«Η ομάδα που νικάει έχει αρχηγό, μια ομάδα που μπορεί να στηρίξει και ένα πρόγραμμα που μπορεί να εμπνεύσει. Δεν είναι τίποτα στο απυρόβλητο. Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία, θα συνεχίσουμε έτσι ή θα κάνουμε αλλαγές; Αυτά θα τα δούμε στα όργανα. Τώρα είναι ώρα να κάνουμε συντεταγμένο απολογισμό. Μέσα σε αυτά κρίνονται οι πάντες. Χρειάζεται ενότητα, να ξέρουμε όλοι τι μας γίνεται Το γεγονός ότι κερδίσαμε τον δήμο σε έναν χρόνο, εγώ είμαι βουλευτής έναν χρόνο, είναι μια επιτυχία που πρέπει να καταγραφεί».
Νάντια Γιαννακοπούλου: Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τον διάλογο σε ένα δημοκρατικό κόμμα
Για το θέμα ηγεσίας που έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ μίλησε και η βουλευτής του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ήταν καλεσμένη στον ΣΚΑΪ και στους «Αταίριαστους».
«Το να δούμε για ποιον λόγο πήραμε μόλις 0,95% αντί να είμαστε δεύτεροι, δεν είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη. Απεναντίας, η μεγαλύτερη χάρη θα ήταν να έχει μια αντιπολίτευση που κινείται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά: μια αξιωματική αντιπολίτευση στο 14% και μια μείζονα αντιπολίτευση, όπως το ΠΑΣΟΚ, στο 12%», επεσήμανε, αρχικά, η κ. Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως «είχαμε κάθε δυνατότητα να βρεθούμε στη δεύτερη θέση και αντί αυτού, χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους, την ίδια ώρα που η ΝΔ έχασε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εσωστρέφεια είναι να γίνεται συζήτηση επί ενάμιση χρόνο μέχρι το 2025 για το τι θα γίνει, τι θα μπορούσε να γίνει, ενώ πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι διαδικασίες και να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο φόβος για τον διάλογο δεν ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα.
«Όλο το ΠΑΣΟΚ “ίδρωσε φανέλα” κατά την εκλογική διαδικασία, επομένως δεν θα ανεχτώ να υπάρχει δολοφονία χαρακτήρα ή να ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη όταν αυτό δεν αρμόζει στο DNA της παράταξης», σημείωσε, αναφερόμενη και στην επίθεση που δέχτηκε τη Δευτέρα από τον συνάδελφό της βουλευτή, Παναγιώτη Δουδωνή, χαρακτηρίζοντάς τον «διορισμένο».
Σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος, σχολίασε πως, όταν ανοίγει ένας διάλογος, προτεραιότητα έχουν οι πολιτικές, οι οποίες όμως «εκφράζονται από πρόσωπα», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε:
«Πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς εκφράζει το 12,8% που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό όμως δεν θα το αποφασίσω εγώ, θα πρέπει να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και στα αρμόδια όργανα. Το θέμα ηγεσίας τέθηκε από συναδέλφους, κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη».
Τέλος, απαντώντας για τυχόν δική της υποψηφιότητα, σχολίασε ότι «είναι αστείο να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, αυτήν τη στιγμή εγώ θα μιλήσω για το τι πρέπει να γίνει στο κόμμα. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μιλούσε για πιο τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων».
Ευαγγελία Λιακούλη: Είναι η στιγμή να εκφραστούν όλα ελεύθερα
«Είναι η στιγμή να εκφραστούν όλα ελεύθερα», τόνισε σήμερα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Ακούστε, εγώ θα πάρω θέση, όπως παίρνω πάντα, θα πάρω θέση στα όργανα. Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα, ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων, με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους. Όλα να εκφραστούν, όλα να μπουν στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε όσοι έχουν αγωνία για το οτιδήποτε και τα μερικότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα, όλα τα ζητήματα».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «εγώ είμαι εδώ και θα είμαι για να διασφαλίσω ότι θα εκφραστούν όλοι όπως νιώθουν, όπως αισθάνονται».
Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη σχολίασε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 λέγοντας ότι: «έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η συγκυρία έδειξε ότι εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπήρχαν τόσα προβλήματα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης ως αρχηγός, που είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η πτώση της ΝΔ, συνεπώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που θα ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ να ήταν πιο ψηλά και να ήταν στη δεύτερη θέση που είχε ως στόχο. Αυτό που βάλαμε ως στόχο ήταν η δεύτερη θέση, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη μονάδα ή δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο ποσοστών. Θεωρώ ότι εκφράστηκε αγωνία από συντρόφους, από ανθρώπους, εκτός από προσωπικές επιδιώξεις, αυτά θα πρέπει προς το παρόν να βγουν έξω, στα όργανα θα πρέπει να πάμε».
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έδωσε τον πραγματικό καλό αγώνα, οι βουλευτές έκαναν αγώνα σε όλες τις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Καστανίδης: Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του
Ευθείες βολές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» o Xάρης Καστανίδης, που έμεινε εκτός Βουλής μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, είπε ότι «εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί, γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «έχουμε μια δραματική αύξηση της αποχής, αυτό συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε μείον 100 χιλιάδες ψηφοφόρους, 350 χιλιάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 εκατομμύριο στη ΝΔ, άρα μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα που έχει απονομιμοποιηθεί και στα μάτια του κόσμου έχει καταπέσει, άρα είναι καθήκον να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Και την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους, ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά, όταν ο στόχος τον οποίο έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις “δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα, ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος”».
Σχολιάζοντας την πρόταση των Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου περί εσωτερικού δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα ενιαίο κόμμα στην κεντροαριστερά τόνισε πως: «νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί καταλαβαίνω ότι ο άλλος μεγάλος ηγέτης του χώρου, ο κ. Κασσελάκης, θα κάνει ό,τι μπορεί για να φθείρει οποιαδήποτε προσπάθεια να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Ό,τι είπα για τον κ. Ανδρουλάκη ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη, δεν θα αναλάβει κάποια ευθύνη; Γιατί οι αρχηγοί οι οποίοι δηλώνουν τους στόχους τους και τελικά αποτυγχάνουν δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία που αφορά την προσωπική τους τύχη;».
Κλείνοντας ανέφερε: «Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας αριθμός σοβαρών στελεχών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν το θέμα της σύμπλευσης όλων των δυνάμεων, όπως και στη Νέα Αριστερά το ίδιο συμβαίνει. Θέλουν οι δυνάμεις αυτές να συναντηθούν σε έναν δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα καταλήγει σε μικρό χρονικό διάστημα σε αποτέλεσμα. Άρα ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Θεοχαρόπουλος προτείνουν το δημοψήφισμα, γιατί γνωρίζουν ότι η εκλογική βάση των προοδευτικών κομμάτων το θέλει αυτό και προφανώς έτσι θα υπερκεράσουν οποιεσδήποτε πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις, άρα ορθά το επισημαίνουν και παίρνουν την πρωτοβουλία όσον αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».
Χρηστίδης: Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα του κόμματος
Στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα» μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει όλες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στο «πράσινο στρατόπεδο».
«Οι πολίτες με το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα κόμματα, τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε και θα τα συζητήσουμε όταν συγκληθούν τα αρμόδια όργανα», επεσήμανε αρχικά ο κ. Χρηστίδης, προσθέτοντας ότι «μπορεί να τελείωσαν οι ευρωεκλογές, ωστόσο η πολιτική συζήτηση συνεχίζεται και ο κόσμος περιμένει λύσεις από εμάς στα προβλήματα της καθημερινότητας».
Αναφορικά με το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει τους πολίτες, ενώ σε ερώτηση για δική του πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, σημείωσε:
«Η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν, εγώ σήμερα βρίσκομαι εδώ να μιλήσω για το τι είναι σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ. Και το σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου. Δεν θα ήθελα να ρίξω νερό στον μύλο σε μια συζήτηση που διαμορφώνει προβλήματα».
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο μεγάλος ηττημένος αυτής της διαδικασίας είναι η κυβέρνηση, αφού έχασε 13 μονάδες και 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, μιλώντας για «πύρρειο πρωτιά» της ΝΔ, ενώ σε ερώτηση για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε νόμους που συμφωνούν, απάντησε ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές.
«Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες στη Βουλή, όπου υπήρχε συμφωνία στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι κάτι το υγιές και γίνεται με βάση την κοινή λογική. Όταν λιποθυμούν παιδιά την ώρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει τα μέσα να πάει στη δουλειά του με τον καύσωνα, πρέπει να δούμε δομικές αλλαγές. Θα τα δούμε όλα», κατέληξε.