Ο αναβρασμός στον χώρο του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών για το αύριο του κόμματος να παίρνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας» Ένα μεγάλο μπλοκ βουλευτών έχει συνταχθεί απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ζει το πολιτικό του «μαρτυρίο της σταγόνας».
Συγκεκριμένα, κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη, καθημερινά, με δηλώσεις τους στον Tύπο ωθούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς την έξοδο απο τη Χαριλάου Τρικούπη. Μετά την αρχή, που έκανε η Νάντια Γιαννακοπούλου, τη σκυτάλη πήρε ο Παύλος Γερουλάνος με μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης τοποθετήθηκε πιο «προσεκτικά», λέγοντας ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.
Σήμερα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Νίκος Παπανδρέου, δύο βαριά «χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ, έθεσαν ευθέως θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι για την αναταραχή στην ευρωομάδα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον Γιάννη Μανιάτη να γίνει επικεφαλής της, με συνέπεια ο Νίκος Παπανδρέου και ο έτερος ευρωβουλευτής, Σάκης Αρναούτογλου, να «σηκώσουν το γάντι», μπλοκάροντας την απόφαση αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά αυτό είναι κάτι που πρόκεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το κλίμα για τον «Κρητικό» του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα βαρύ και όλοι περιμένουν τις κινήσεις του την επόμενη ημέρα.
Ο ίδιος απορρίπτει το σενάριο προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες, λέγοντας ότι βάσει καταστατικού θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι «σε κάθε περίπτωση ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, σύμφωνα με το καταστατικό».
Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη μας είπαν ότι δεν πάει σε συνέδριο, δεν επισπεύδει διαδικασίες και όλα, μας είπαν, θα λυθούν στην Κεντρική Επιτροπή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Τι προβλέπει το καταστατικό
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, η εκλογή προέδρου θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο του 2025.
«Ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)», αναφέρει.
Ορίζεται ότι αλλαγή καταστατικού μπορεί να γίνει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. την οποία μέχρι στιγμής ελέγχει ο Νίκος Ανδρουλάκης και αυτό ουσιαστικά είναι έως τώρα η «σανίδα σωτηρίας» του. Όσον αφορά το πολιτικό συμβούλιο, θα αλλάξουν οι «ισορροπίες», γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που πρόσκεινται στον Ανδρουλάκη θα αλλάξουν στρατόπεδο.
Οι υποψηφιότητες
Χάρης Δούκας
Το μεγάλο «asset» της προοδευτικής παράταξης, που ακούει στο όνομα Χάρης Δούκας, δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει δική του υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως του τι διαρρέουν τα μέσα. Ο ίδιος πιστεύει ότι μια υποψηφιότητα πρέπει να έχει πολιτική πλατφόρμα με προγραμματικές θέσεις, οι οποίες θα σηματοδοτούν το αύριο της προοδευτικής παράταξης.
Μανώλης Χριστοδουλάκης
Ο πρώην γραμματέας του κόμματος και βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, το σκέφτεται πολύ σοβαρά να κατέβει υποψήφιος με δική του πολιτική πλατφόρμα. Μάλιστα, η Παρασκευή είναι η ημέρα-ορόσημο για το τι θα πει. Έχει αρκετά ερείσματα στο «Παπανδρεϊκό μπλοκ» και έχουν συστρατευθεί μαζί του στελέχη, που είναι απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Μιχάλης Κατρίνης
Ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής λειτουργούσε πάντα θεσμικά και υπέρ της παράταξης, με συνέπεια να μην έχει «ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του». Θεωρεί ότι η «ανθρωποφαγία» βολεύει μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει περάσει απο το μυαλό του να είναι και υποψήφιος.
Παύλος Γερουλάνος
Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας ήταν γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» εδώ και καιρό ότι διαφωνούσε με την πολιτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε καίρια ζητήματα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν και στο καλύτερο επίπεδο. Περισσότερα τους χωρίζουν παρά τους ενώνουν, και ακουγόταν εδώ και καιρό ότι συνομιλεί με αρκετά στελέχη για την επόμενη ημέρα.
Όσον αφορά τη γυναικεία υποψηφιότητα, αυτή ίσως εκφραστεί στο πρόσωπο της Μιλένας Αποστολάκη, η οποία κανει διερευνητικές κινήσεις προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.