Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα με σημαντική πτώση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση με μειωμένα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ, η τρίτη κατά σειρά πολιτική δύναμη, έχει μεν ανοδικά ποσοστά, αλλά βιώνει το «μαρτύριο της σταγόνας». Το 12,79%, που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν του επιτρέπει να χαρεί πραγματικά, αλλά δεν επιτρέπει και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους να τον αμφισβητήσουν πραγματικά.

Η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, που ήταν σαφώς η κατάκτηση της δεύτερης θέσης με ένα ισχυρότερο και πιο πολλά υποσχόμενο για τις εθνικές εκλογές ποσοστό. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε θέσει επανειλημμένως τον πήχη εκεί, ενώ στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος δεν είναι μέσα στους τρεις που στέλνει το ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, κάτι που, συνεπώς, σχολιάζεται αρκετά αρνητικά εντός των τειχών.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ αύξησε δυνάμεις δίχως να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφεύγει, κρατώντας έτσι σε ελεγχόμενους τόνους την εσωτερική αντιπολίτευση. Και αυτή ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Ανδρουλάκη, που κερδίζει ένα… μαξιλαράκι ασφαλείας μέχρι το επόμενο εμπόδιο. Βέβαια, αν και συσχετισμοί και ρόλοι δεν αντιστράφηκαν, δεν έλειψαν οι πρώτες βολές – χωρίς όμως να επιφέρουν σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα της κάλπης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά πάνελ, έδειξαν πώς έχει η κατάσταση. Ο Παύλος Γερουλάνος, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας, στα όρια που έπιασε ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά ο βουλευτής της Α’ Αθήνας σημείωσε πως «ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μη θέσει όλα τα θέματα». Είναι κοινό μυστικό πως ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου συνομιλεί με στελέχη ανά τη χώρα, τα οποία εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη στασιμότητα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε και η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Όλα, μα όλα, οφείλουμε να τα συζητήσουμε. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Θα τα συζητήσουμε στα όργανα», είπε και τα λεγόμενά της στρέφονται στην κεφαλή της παράταξης. «Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια εκτίμηση και αποτίμηση πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσει και ο στόχος που είχαμε, και ο πρόεδρός μας και εμείς, είναι ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και ισχυροποίηση του ποσοστού μας. Όσον αφορά το ζήτημα της δεύτερης θέσης, δυστυχώς, είναι κάτι που δεν επετεύχθη. Όσον αφορά την ισχυροποίηση του ποσοστού μας, έχουμε μια σταθεροποίηση και μία άνοδο, έστω και αν είναι μικρή. Οφείλουμε να δούμε τι έγινε σωστά και τι λάθος, τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο, ποια ήταν η στρατηγική μας», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν πετύχαμε τον πολιτικό και εκλογικό μας στόχο που ήταν η δεύτερη θέση». Σημείωσε, δε, ότι παραμένει το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ μεταξύ επαρχίας και αστικών κέντρων. «Θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε όλα», είπε στις διαδοχικές συνεντεύξεις του.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ; Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες με στελέχη της Νέας Αριστεράς, ώστε να υπάρξει σύμπλευση στις επόμενες εκλογές. Το είχε αποκαλύψει προ καιρού η στήλη Beast. Παράλληλα, για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων ο στόχος του είναι να μη χάσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σίγουρα θα επιχειρήσει άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Προοδευτικής Παράταξης. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των κινήσεών του, θα έχει πετύχει τρία πράγματα: να παρουσιαστεί ενωτικός, να «κάψει» πρόσωπα, αν αυτά δεν τον ακολουθήσουν, να κερδίσει χρόνο.